Ajutoare financiare pentru apicultori si proprietarii de paduri - vezi conditiile de acordare

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 21:43
1346 citiri
Ajutoare financiare pentru apicultori si proprietarii de paduri - vezi conditiile de acordare
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a decis, vineri, continuarea pana in 2019 a programului prin care apicultorii primesc sprijin pentru imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole.

Pentru cei trei ani de derulare, Guvernul ofera 97,626 milioane de lei din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fondurile pentru apicultori vor fi distribuite astfel:

-pentru anul 2017 se aloca 32,542 milioane de lei;

-pentru anul 2018 se aloca 32,542 milioane de lei;

-pentru anul 2019 se aloca 32,542 milioane de lei;

Din valoarea totala a sprijinului financiar, 50% reprezinta sprijin UE, 50% din bugetul national.

Scopul acestui program, spune Guvernul, este imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin sprijinirea apicultorilor pentru achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscator de polen sau incalzitor miere, de matci, si/sau familii de albine, de cutii in vederea reformarii cutiilor uzate in urma deplasarii acestora in pastoral, precum si acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achizitionarea de: maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox.

Guvernul ofera compensatii financiare pentru proprietarii de padure din zonele protejate

Tot in sedinta de vineri, Guvernul a aprobat o Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare si control al compensatiilor oferite

proprietarilor care detin suprafete de padure situate in zone protejate, unde exista restrictii in recoltarea lemnului, sa primeasca compensatii financiare.

"Valoarea totala maxima aferenta schemei de ajutor pentru perioada 2017-2020 a fost estimata la 285 milioane lei. Pentru anul 2017, valoarea totala maxima este de 19 milioane lei", a anuntat Guvernul.

Suprafata aproximativa pentru care se vor acorda compensatii este de 216.000 ha, din care:

-31.000 ha situate in tipul functional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha;

-85.000 ha situate in tipul functional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha.

...citeste mai departe despre "Ajutoare financiare pentru apicultori si proprietarii de paduri - vezi conditiile de acordare" pe Ziare.com

#Guvern ajutor apicultori, #Guvern compensatii proprietari paduri, #proprietari paduri zone protejate , #Stiri Administratie