Al Doilea Razboi Rece. Cum sunt vazuti militarii romani de catre cei americani

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 11:50
1263 citiri
Al Doilea Razboi Rece. Cum sunt vazuti militarii romani de catre cei americani
Foto: Ziare.com

Soldatii folosesc cuvinte mari cum ar fi patriotism, datorie, drapel, onoare.

Cand sunt rostite de ei nu suna rau, dar printre cei de acasa unde exista o inflatie de mesaje, postari pe retele sociale, de imagini, unde oamenii sunt intr-o continua cautare dupa ceva nou cu orice pret, e greu ca astfel de cuvinte sa nu para demodate sau exaltate intr-o conversatie cotidiana.

Dar ele nu suna fals in gura soldatilor, pentru ca putin mai in departare, la marginea Kandaharului sau intr-un teritoriu desertic din Irak, ei se agata de aceste cuvinte pentru a supravietui, iar cand nu reusesc, pleaca din aceasta lume cu ele pe buze, cautand izbavirea.

Caporalul Madalin Vintila Stoica, 41 de ani, a murit la jumatatea acestei luni, fiind in misiune, in Afganistan. A fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National "Steaua Romaniei" si a fost inaintat post-mortem la gradul de sublocotent.

In operatiunile militare din afara tarii, 29 de romani si-au pierdut viata si alti 180 au fost raniti.

Caporalul Madalin Vintila Stoica, ucis in Afganistan, a fost decorat cu Steaua Romaniei si inaintat la gradul de sublocotent post-mortem - Foto: Facebook/MApN

Un respect care nu e de parada

Militarii romani participa din 2001, cu trei ani inainte ca tara noastra sa adere la NATO, la misiuni in Irak si in Afganistan.

Astazi exista un pret in vieti omenesti pe care Romania l-a platit pentru protejarea intereselor strategice, libertatii si democratiei lumii occidentale, iar acest sacrificiu a dus la recastigarea mandriei pierdute a Armatei Romane in perioada comunista si in tumultul evenimentelor din anii 1989 - 1990.

Si, cu toate acestea, e inca surprinzator sa auzi militarii americani ca vorbesc cu un respect atat de mare despre soldatii romani si asta nu se intampla in conversatii oficiale, ci in acel gen de discutie amicala in care veteranii deapana amintiri de cazarma care plictisesc copiii, sotia si invitatii stransi in jurul mesei de Craciun.

"Militarii romani sunt foarte mandri", i-a caracterizat maiorul Cech Komanetz, Brigada a III-a Blindate, pentru Ziare.com. A spus-o limpede, clar, fara nicio urma de ironie. I-a intalnit in cele doua tururi de cate noua luni efectuate in Afganistan si unul in Irak si a invatat sa spuna in romana "Multumesc" si "Ce faci?". Pare mandru de pronuntia sa hollywoodiana.

Maiorul Cech Komanetz a invatat sa spuna in romana "multumesc" si "ce faci", in Afganistan, de la soldatii romani - Foto: Ziare.co ...citeste mai departe despre "Al Doilea Razboi Rece. Cum sunt vazuti militarii romani de catre cei americani" pe Ziare.com

#soldati romani americani, #parteneriat militari romani americani, #baza militara Romania, #militari romani Afganistan , #Stiri Administratie