Al Jazeera: Protestele din Romania, darul de speranta pentru lume

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 18:50
2963 citiri
Al Jazeera: Protestele din Romania, darul de speranta pentru lume
Foto: Ziare.com

Protestele din aceste saptamani din Romania - si mai ales uriasa manifestatie de duminica, cea mai mare de dupa Revolutie - continua sa fie in atentia presei straine.

"Protestele de saptamana trecuta din Romania au aratat ca activismul sau civic este suficient de matur pentru a combate abuzurile severe de putere", scrie Al Jazeera, intr-un articol cu titlul "Darul de speranta al Romaniei pentru lume".

Sursa citata trece in revista marsul de duminica, subliniind ca simbolismul sau a fost unul splendid - felul in care oamenii s-au unit pentru a se opune guvernului perceput drept unul abuziv.

Sunt amintite evenimentele de protest atat dinainte de adoptarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, dar si de dupa acest moment, precum si de dupa ce Guvernul a decis sa abroge ordonanta 13.

Insa, in timp ce oamenii se strangeau in Piata Victoriei si in alte locuri pentru a sarbatori aceasta victorie, stiau de asemenea ca PSD va incerca in continuare sa mearga mai departe cu masurile anuntate - in scenariul cel mai probabil, schimbarile legale propuse vor fi supuse votului, sub forma de proiect de lege, intr-un Parlament dominat de PSD.

Astfel, prin continuarea protestelor de duminica, in ciuda anuntului Guvernului, manifestantii vor sa arate Executivului ca este urmarit cu atentie. Protestele au inceput sa se linisteasca in aceste zile, insa cel mai probabil vor reveni odata ce legile se apropie de vot in Parlament.

Sursa citata subliniaza ca jargonul legal din jurul propunerilor legislative ale PSD este atat de complicat, incat pana si expertii s-au chinuit sa-si dea seama ce se intampla. Insa protestatarii au stiut ca nu trebuie sa ceara imediat demisia Guvernului, ci intai abrogarea ordonantei, pentru ca altfel aceasta ar fi produs efecte daca Executivul ar fi demisionat.

Iar furia impotriva unui guvern pregatit sa submineze procesul democratic in interesul politicienilor a unit oamenii. Si in acelasi timp au aparut mici gesturi de solidaritate - restaurante care ofereau mancare gratuita si ceai cald si hoteluri care ofereau cazare gratuita celor care vin in Bucuresti sa protesteze.

Trecerea de la nepasarea civica la proteste in fiecare an

Al Jazeera face o scurta trecere in revista a istoriei protestelor din tara noastra, din ultimii cinci ani - incepand cu protestele antiausteritate din ianuarie 2012, la adresa Guvernului Boc si a presedintelui Traian Basescu si continuand cu protestele fata de exploatarea miniera de la Rosia Mo ...citeste mai departe despre "Al Jazeera: Protestele din Romania, darul de speranta pentru lume" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Al Jazeera proteste Romania, #proteste Romania ordonante, #presa externa proteste Romania , #Stiri Administratie