Alina Bica a contestat la CCR ordonanta prin care a fost abrogata OUG 13

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 15:31
995 citiri

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la OUG 14/2017, adica actul normativ prin care a fost abrogata celebra ordonanta 13, data in iarna anului trecut pe furis de Guvernul Grindeanu si care a dus la cele mai ample proteste din Romania post-decembrista.

Instanta a admis astfel sesizarea avocatilor Alinei Bica si Catalin Teodorescu, in dosarul privind despagubirea ilegala a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), din care facea parte si fosta sefa a DIICOT.

Avocatii lui Bica si Teodorescu au aratat, vineri, la instanta suprema, ca Ordonanta 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infractiunea de abuz in serviciu, a fost adoptata fara respectarea Constitutiei.

"Daca OUG 13 ar fi ramas in vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile si abuzul in serviciu ar fi fost abrogat, adica tocmai infractiunea de care este acuzata clienta mea", a sustinut avocatul fostei sefe a DIICOT, care a depus o serie de argumente in scris.

Procurorul DNA s-a opus sesizarii CCR cu acesta chestiune si a aratat ca, daca ar fi declarata neconstitutionala OUG 14, ar intra in vigoare automat OUG 13.

Dupa deliberari de aproximativ 20 de minute, presedinta instantei, Lucia Rog, a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala.

O alta sesizare vizand OUG 14 a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti, cand fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz in serviciu in dosarul ANRP privind despagubirea ilegala a lui Horia Simu, a cerut instantei sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul ordonantei care a abrogat ordonanta de urgenta prin care au fost modificate codurilor penale, aratand ca prin acest act normativ i se incalca dreptul la aparare. Solicitarea a fost respinsa.

Ordonanta de Urgenta 14 a fost atacata in contencios administrativ si la Curtea de Apel Bucuresti, de catre mai multe persoane condamnate, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Luiza Cazanescu si SC Luisa Casa de Moda SRL au deschis, in 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucuresti, cate doua procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonantei 14.

Citeste mai multe despre:

Ordonanta 14 a fost contestata in instanta: Daca va fi suspendata, OUG 13 intra in vigoareVot final in Parlament: Ordonanta 13 a fost respinsa, ordonanta 14 ...citeste mai departe despre "Alina Bica a contestat la CCR ordonanta prin care a fost abrogata OUG 13" pe Ziare.com

#Alina Bica abuz serviciu OUG 14, #Alina Bica OUG 13 abuz serviciu , #Stiri Administratie