Ambasador britanic: Investitorii straini vor sa fie siguri ca un contract public e obtinut transparent

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 14:45
1582 citiri
Ambasador britanic: Investitorii straini vor sa fie siguri ca un contract public e obtinut transparent

Investitorii straini trebuie sa aiba incredere ca un contract public este incredintat intr-o maniera transparenta, fara conflicte de interese, si ca o disputa comerciala este rezolvata rapid si predictibil de justitie, spune ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris.

Intr-o postare pe blogul gazduit de site-ul Foreign Office, intitulata "Credit acolo unde creditul este datorat", ambasadorul Martin Harris spune ca raportul Comisiei Europene de saptamana aceasta privind progresele din cadrul Mecanismului pentru Cooperare si Verificare este unul pozitiv si este o veste buna pentru companiile din Romania. In fapt, afirmand aceasta, ambasadorul isi reinnoieste pledoaria pentru transpunerea in legislatia romana a extinderii confiscarii averilor ilicit obtinute.

El spune ca la inceputul acestei saptamani, a avut o intalnire la CSM pentru a discuta despre cum ar putea fi implementate noile Coduri si legi si despre planurile CSM de a spori eficienta si responsabilizarea judecatorilor in 2012. "Am repetat oferta Marii Britanii catre toate institutiile din Romania de a le ajuta sa intruneasca obiectivele (benchmarks) Mecanismului de Cooperare si Verificare. Am adus experti din Marea Britanie in Romania pentru a consilia pe diferite teme, de la administratie in justitie pana la confiscarea activelor", scrie ambasadorul.

"Merita subliniat de ce este atat de important pentru Romania si pentru relatiile ei cu Regatul Unit (raportul pozitiv pe justitie - n.r.). Putine lucruri sunt mai importante pentru un investitor strain decat sa aiba incredere ca disputele comerciale vor fi rezolvate rapid si predictibil de catre justitie. Sau ca un contract public va fi incredintat intr-o maniera transparenta, fara conflicte de interese. Si este esential pentru cooperarea noastra bilaterala in domeniul aplicarii legii ca produsele unei activitati criminale comise intr-un stat membru UE sa poata fi confiscat intr-altul", explica Martin Harris.

Prin urmare, conchide el, raportul de saptamana aceasta este "o veste buna pentru procurorii care au nevoie de prerogative pentru a confisca produsele unei activitati criminale. Este o veste buna pentru Romania ca reformele continua si ca tara devine, deci, competitiva - ca eficienta a institutiilor sale publice si ca destinatie pentru investitorii straini", arata ambasadorul britanic.

El mentionaza ca legislatia prin care s-ar permite extinderea confiscarii averilor a ajuns la Parlament si spera ca proiectul sa devina lege foarte curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#martin harris ambasador marea britanie, #harris contracte publice, #transparenta contracte publice harris , #Stiri Administratie