Ambasadorul SUA arata cat de strans e legata lupta anticoruptie de investitiile americane

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 12:11
980 citiri
Ambasadorul SUA arata cat de strans e legata lupta anticoruptie de investitiile americane
Foto: Arhiva/Ziare.com

Succesul pe care Romania l-a avut in lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea statului de drept a fost cuantificat, indicatorii avand crestere notabila din 2004 pana in 2017, a apreciat, joi, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, intr-un discurs in cadrul evenimentul "Analyst & Investor Days" organizat de Fondul Proprietatea.

"Cand ne uitam la performanta Romaniei din 2004, de exemplu, cand au fost luate deciziile cheie pentru a creste independenta justitiei si procurorii au inceput sa vizeze coruptia de la nivel inalt si mediu, indicatorii au crescut repede pentru Romania. In clasament, controlul coruptiei s-a imbunatatit cu 20% din 2004, deci in 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a imbunatatit cu aproape 30%.

Transparency International face un sondaj despre perceptia asupra coruptiei, iar din 2004 si pana in ianuarie anul acesta, cand a fost facut public ultimul sondaj, locul Romaniei in acel index a crescut cu 30 de locuri, si au mai fost alte trei tari care au avut o imbunatatire asemanatoare sau mai buna. Succesul pe care Romania l-a avut in imbunatatirea statului de drept si imbunatatirea luptei impotriva coruptiei a fost cuantificat", a spus Klemm.

El a precizat ca, in ultimii 20 de ani, Romania a fost o baza atractiva pentru SUA si alti investitori interesati sa acceseze piata europeana.

"SUA este mandra de prezenta robusta a investitiilor americane din Romania. Multe companii americane au facut investitii semnificative in Romania pentru ca vad un viitor luminos aici. Ele angajeaza romani cu salarii mari si ofera traininguri, in timp ce creste nivelul profesional al tarii", a mai aratat ambasadorul SUA.

Nu este prima data cand ambasadorul SUA a vorbit despre importanta independentei justitiei, mai ales in contextul modificarilor pe care Tudorel Toader le-a propus pentru legislatia judiciara.

Pentru ingrijorarile pe care le-a exprimat pe acest subiect, Klemm a fost apostrofat de membri ai coalitiei de guvernare, ba un deputat PSD chiar a cerut "expulxarea de urgenta". ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA arata cat de strans e legata lupta anticoruptie de investitiile americane" pe Ziare.com

#ambasador SUA justitie investitii americane , #Stiri Administratie