Amenzile de circulatie ar putea exploda de la 1 ianuarie. Un grup de deputati vrea sa schimbe modul de calcul

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 15:54
1094 citiri
Amenzile de circulatie ar putea exploda de la 1 ianuarie. Un grup de deputati vrea sa schimbe modul de calcul
Foto: Arhiva Ziare.com

15 deputati PSD si doi de la PNL au inregistrat, miercuri, la Senat, o propunere legislativa prin care vor sa modifice modul in care sunt calculate punctele de amenda in cazul contraventiilor de circulatie.

In acest moment, valoarea punctului-amenda este plafonata la 145 lei. Plafonarea a fost decisa anul trecut, printr-o ordonanta de urgenta, ale carei efecte expira in decembrie 2018.

La articolul 98, alin.2 din Codul Rutier este specificat ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Asa ca, in ianuarie 2019, amenzile de circulatie ar putea exploda, pe fondul cresterii salariului minim brut.

Initiativa

Un grup de 17 parlamentari a initiat un proiect legislativ prin care sa fie schimbat modul de calcul al punctului de amenda. Potrivit expunerii de motive, salariul minim brut pentru anul viitor a fost stabilit de Guvern la valoarea de 2.080 lei.

In acelasi timp, de la 1 ianuarie 2019, va intra in vigoare si salariul minim diferentiat, astfel ca valoarea acestuia va fi de 2.350 de lei pentru angajatii cu studii superioare si pentru cei care au minim 15 ani vechime in munca.

"In lipsa unei plafonari, de la 1 ianuarie 2019, valoarea unui punct de amenda va fi de 208 lei, probabil. Spunem probabil deoarece pana acum nu a existat salariul minim diferentiat, iar articolul prin care se stabileste valoarea punctului de amenda nu prevede la care dintre cele doua niveluri se va aplica cota de 10%.

Insa, la oricare valoare s-ar raporta, cuantumul amenzilor ar creste excesiv si ar crea probleme majore unor intregi categorii sociale, cum sunt somerii, studentii, pensionarii etc," se arata in expunerea de motive.

Sursa: Expunerea de motive

Deputatii propun schimbarea definitiei alineatului 2, articolul 98, in: "Un punct-amenda reprezinta valoric 20% din indicele social de referinta, stabilit prin hotarare a Guvernului".

Indicele social de referinta a fost stabilit, pentru anul 2018, la 500 de lei. Practic, punctul de amenda ar fi 100 de lei.

Codul Rutier

Dupa cum am aratat, articolul 98, alin.2 din Codul Rutier stabileste ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

"Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului."

Contraventiile rutiere sunt sanctionate in functie de clasele prevazute in Codul Rutier, astfel:

clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;

clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;

clasa a ...citeste mai departe despre "Amenzile de circulatie ar putea exploda de la 1 ianuarie. Un grup de deputati vrea sa schimbe modul de calcul" pe Ziare.com

#amenzi circulatie plafonare calcul, #cod rutier calcul amenzi , #Stiri Administratie