Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achizitii publice la cererea de oferta, reduse la jumatate

Joi, 23 Mai 2013, ora 14:35
2477 citiri
Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achizitii publice la cererea de oferta, reduse la jumatate
Sursa foto: Brasovultau.ro

Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achizitii publice la cererea de oferta ar urma sa fie injumatatite, printr-o modificare legislativa care urmeaza sa fie adoptata in Parlament, iar autoritatea de reglementare nu va mai aplica amenzi pentru proiecte UE, ci doar va indica eventuale nereguli.

Viitoarele modificari au fost anuntate, joi, de catre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, la o conferinta privind achiztiile publice, cu explicatia ca amenzile acordate de ANRMAP pentru nerespectarea procedurilor de achizitii sunt adesea disproportionate in raport cu valoarea contractului atribuit.

Fechet a aratat ca ANRMAP sustine reducerea la jumatate a acestor sanctiuni in cazul procedurii cu cerere de oferta.

"Din punctul meu de vedere, sistemul amenzilor ar trebui sa fie asemanator cu sistemul corectiilor financiare (din domeniul fondurilor europene - n.r.), amenda pe care ANRMAP o aplica autoritatii contractante sa fie proportionala cu gravitatea faptei si cu valoarea contractului de achizitii publice atribuit.

Legea de aprobare a Ordonantei 77, care modifica Ordonanta 34, la acest articol 294, are doua modificari pe care ANRMAP le sustine: prima modificare este aceea de a reduce pentru cererea de oferta, adica ceea ce se intampla sub pragul de 5 milioane euro pentru lucrari si 125.000 euro pentru bunuri si servicii, de a reduce la 50% valoarea amenzilor. Consideram ca la contract cu valoare mai mica, si amenda ar trebui sa fie mai mica", a spus vicepresedintele ANRMAP.

Potrivit acestuia, a doua modificare prevede ca pentru contractele finantate din instrumente structurale, unde pot fi aplicate corectii financiare de catre autoritatile de management, ANRMAP sa nu mai aplice amenzi, ci doar sa indice acestor autoritati de management eventualele nereguli, iar acestea sa decida aplicarea unor corectii financiare.

Modificarile au fost introduse la dezbaterea proiectului in Camera Deputatilor, actul normativ urmand sa fie discutat de plenul Parlamentului in saptamanile urmatoare.

#reducere amenzi achizitii publice, #modificare legislatie achizitii publice , #Stiri Administratie