ANCOM propune un proiect de introducere a operatorilor mobili virtuali in Romania

Joi, 09 Februarie 2012, ora 14:32
1589 citiri
ANCOM propune un proiect de introducere a operatorilor mobili virtuali in Romania

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a propus un proiect de ghid privind desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali (MVNO) pe piata comunicatiilor electronice din Romania, se arata intr-unm comunicat al institutiei.

Proiectul detaliaza cerintele ce trebuie respectate la intrarea pe piata si pe parcursul desfasurarii activitatii furnizorilor care doresc sa ofere servicii de comunicatii electronice mobile prin intermediul accesului la reteaua unui alt operator.

"Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de telefonie mobila cu clienti proprii dar care nu opereaza o retea proprie, utilizand pentru furnizarea serviciilor proprii reteaua unui alt furnizor de telefonie mobila. Operatorul mobil virtual este exclusiv responsabil pentru relatiile cu utilizatorii finali si are toate drepturile si obligatiile legale fata de acestia, precum si drepturile si obligatiile stabilite prin reglementarile din domeniul comunicatiilor. Operatorii mobili virtuali stabilesc si plaseaza pe piata propria oferta cu amanuntul, ce poate fi diferita de cea prezentata de operatorul de retea mobila care gazduieste MVNO", se arata in comunicat.

Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul sa-si stabileasca o strategie de afaceri si un model operational, sa negocieze si sa stabileasca un acord cu un operator de retea mobila care detine drepturi de utilizare a frecventelor in benzi licentiate.

Accesul la retea, reglementat tehnic si comercial

Acordul va contine conditiile tehnice si comerciale privind accesul la retea si care ii va permite furnizarea serviciilor de comunicatii mobile catre utilizatorii finali. In acelasi timp, un operator de retea mobila va negocia potrivit principiilor libertatii contractuale si negocierii cu buna-credinta cu potentialii operatori mobili virtuali.

Operatorul de retea mobila trebuie sa permita o exploatare eficienta din punct de vedere economic, si sa ofere conditii nediscriminatorii din punct de vedere al calitatii serviciului in raport cu cele de care beneficiaza operatorul de retea mobila pentru propriile servicii.

Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generala si va avea obligatia de a notifica ANCOM la inceperea unei asemenea activitati. De asemenea, acesta va putea solicita Autoritatii resurse de numerotatie si va avea dreptul de a negocia acorduri de inteconectare cu orice furnizor de retele de comunicatii electronice mobile sau fixe.

#ancom operatori mobili virtuali, #operatori mobili virtuali romania , #Stiri Administratie