ANI insista ca Senatul sa-l revoce din functie pe Daniel Akos Mora

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:18
1475 citiri
ANI insista ca Senatul sa-l revoce din functie pe Daniel Akos Mora

Agentia Nationala de Integritate a trimis o noua solicitare Senatului in care cere revocarea din functie a senatorului liberal Daniel Akos Mora, declarat incompatibil, si atrage atentia ca in caz contrar va utiliza toate instrumentele legale si institutionale pentru aplicarea deciziilor definitive ale instantelor judecatoresti.

Este ce-a de-a doua solicitare trimisa Senatului de ANI in legatura cu revocarea lui Daniel Akos Mora, inspectorii de integritate fiind nemultumiti de decizia luata miercuri de Comisia juridica a Senatului, care a stabilit ca aceasta Camera nu are competenta sa se pronunte in legatura cu acest caz.

"Agentia Nationala de Integritate solicita Senatului Romaniei aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a ramanerii definitive si irevocabile a sentintei nr. 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu consecinta mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia", se arata intr-un comunicat al ANI remis joi AGERPRES.

"Avand in vedere decizia adoptata ieri de Comisia Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari, prin care considera ca nu este de competenta Senatului de a se pronunta in aceasta speta, aducem la cunostinta opiniei publice faptul ca nepunerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile este de natura a atrage noi critici ale Comisiei Europene, in perspectiva raportului MCV de anul viitor. Raportul Comisiei Europene emis in luna ianuarie 2013 consemneaza faptul ca 'Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar si atunci cand erau confirmate de hotarari definitive ale instantelor'.

Mentionam faptul ca prin functie eligibila se intelege orice functie aleasa. Legiuitorul nu face distinctie intre functiile eligibile din cadrul autoritatilor publice locale si cele centrale, singura sanctiune aplicabila, conform prevederilor legale, fiind cea de revocare din functie", sustine ANI.

Agentia precizeaza ca, in spete similare, Camera Deputatilor a aplicat in septembrie si iunie 2013 sanctiunea disciplinara de revocare din functie a deputatilor Sergiu Andon si Aurel Nechita, ca urmare a starii de incompatibilitate intervenita in mandatul 2004 - 2008.

"Prin decizia de ieri a Comisiei Juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei, se repeta situatia din precedentul caz generat de tergiversarea revocarii din functie a fostului senator Mircea Diaconu, pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis decizie definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate.

Referitor la cazul Mircea Diaconu, Curtea Constitutionala a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul ca 'votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti' si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa isi indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita", arata ANI.

Agentia Nationala de Integritate arata ca va utiliza toate instrumentele legale si institutionale pentru aplicarea deciziilor definitive ale instantelor judecatoresti.

Ce au motivat senatorii

Senatorii juristi au analizat miercuri solicitarea primita din partea ANI privind revocarea din functia de senator a liberalului Daniel Akos Mora ca urmare a starii de incompatibilitate, luandu-se decizia ca nu este de competenta Senatului sa se pronunte cu privire la acest caz.

"Comisia juridica, in unanimitate, a constatat ca solicitarea Agentiei Nationale de Integritate nu se refera la mandatul de senator al domnului Daniel Mora si, in consecinta, nu este de competenta Senatului sa se pronunte. Vom face o adresa in acest sens, informand Biroul Permanent. Aceasta chestiune nu e o problema ce tine de competenta Senatului", a afirmat presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu.

El a adaugat ca numai in situatia in care Daniel Mora ar fi detinut si la acest moment functia de consilier judetean "ar fi existat niste consecinte legale".

In timpul discutiilor din comisie, senatorul PNL Daniel Mora le-a solicitat colegilor sai respingerea scrisorii transmise de ANI catre conducerea Senatului, ca fiind "fara obiect" si fara legatura cu calitatea sa de senator.

ANI a constatat faptul ca Daniel Mora, fost consilier judetean de Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detine functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari in valoare totala de 15.689.344 lei cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ-teritoriale de pe raza judetului Mures.

#revocare Daniel Akos Mora, #ANI incompatibilitate Akos Mora, #Senat revocare Akos Mora , #Stiri Administratie