ANI solicita revocarea din functie a senatorului "incompatibil" Akos Daniel Mora

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 12:43
1413 citiri
ANI solicita revocarea din functie a senatorului "incompatibil" Akos Daniel Mora

Agentia Nationala de Integritate a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Akos Daniel Mora, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv ca acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate.

Potrivit unui comunicat al ANI, in data 24 septembrie 2013 instanta suprema a respins recursul formulat de senatorul PNL Akos Daniel Mora si a mentinut decizia de incompatibilitate data in februarie 2012 de Curtea de Apel Targu Mures.

ANI a constatat ca Akos Daniel Mora, fost consilier judetean in cadrul CJ Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detine functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari, in valoare totala de 15.689.344 lei, cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ teritoriale de pe raza judetului Mures.

Potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, "persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

ANI mai arata ca prin functie eligibila se intelege orice functie aleasa.

Legiuitorul nu face distinctie intre functiile eligibile din cadrul autoritatilor publice locale si cele din cadrul autoritatilor publice centrale, instituind doar faptul ca persoana fata de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, daca aceasta a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceasta functie pentru o perioada de 3 ani.