ANPC a controlat peste 700 de unitati de alimentatie publica si a descoperit nereguli in 40% din cazuri

Marti, 26 Martie 2019, ora 22:35
863 citiri
ANPC a controlat peste 700 de unitati de alimentatie publica si a descoperit nereguli in 40% din cazuri
Foto: Arhiva Ziare.com

ANPC: Fenomenul substituirii produselor obtinute din lapte este inca frecvent practicat in unitatile de alimentatie publica; 40% dintre unitati folosesc grasimi hidrogenate, dezinformand consumatorii

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste sapte sute de unitati de alimentatie publica din intreaga tara pentru a verifica corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte.

In urma controalelor s-a stabilit ca 40 la suta dintre operatorii economici folosesc grasimi hidrogenate, in locul produselor obtinute din lapte - branza, telemea, cascaval, unt, dezinformand consumatorii.

ANPC, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a verificat, in perioada 21 ianuarie - 08 martie 2019, atat in municipiul Bucuresti cat si in toate municipiile resedinta de judet, denumirea produselor alimentare aflate la comercializare, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.

Au fost verificate 708 unitati, din care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetarie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri si 11 magazine alimentare.

In urma controalelor, s-au constatat nereguli, constand in prepararea si comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza, telemea de vaca, cascaval, unt etc.

S-a mai constatat "dezinformarea consumatorilor privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte (branza, smantana, cascaval), in realitate acestea fiind absente sau prezente intr-un procent redus".

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 1.782.000 lei, dar si 177 sanctiuni cu avertisment.

"In urma actiunilor de control au fost trase urmatoarele concluzii: fenomenul substituirii produselor obtinute din lapte (branza, telemea, cascaval, unt) este inca frecvent practicat in unitatile de alimentatie publica: patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetatii, restaurante/catering; din totalul celor 708 unitati de alimentatie publica verificate, un numar de 285 (40%) au fost depistate ca substituie preparatele din lapte cu speciali ...citeste mai departe despre "ANPC a controlat peste 700 de unitati de alimentatie publica si a descoperit nereguli in 40% din cazuri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#control ANPC, #etichetare incorecta , #Stiri Administratie