Apa Nova nu a acceptat amenda de la Ministerul Sanatatii: "Apa a fost in permanenta potabila, nu vom schimba nimic in modul de tratare"

Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:00
768 citiri
Apa Nova nu a acceptat amenda de la Ministerul Sanatatii: "Apa a fost in permanenta potabila, nu vom schimba nimic in modul de tratare"
Foto: Facebook/Apa Nova Bucuresti

Andrei Hostiuc, directorul Departamentului Sanatate, Securitate si Mediu din cadrul Apa Nova, a declarat marti, la o intalnire cu presa, ca amenda in valoare de 10.000 de lei stabilita de Ministerul Sanatatii nu a fost acceptata de managementul companiei, fara a preciza daca aceasta va fi contestata.

Hostiuc a afirmat: "Din informatiile pe care le detin la aceasta ora, directorii Apa Nova nu au semnat aceasta amenda, pentru ca rapoartele de incercare pe care le-am facut inainte, in timpul si dupa acest eveniment au aratat deplina conformitate a produsului nostru. Vom vedea care va fi decizia managementului".

Amenda de 10.000 de lei pentru Apa Nova in scandalul apei din Bucuresti

Adrian Stanciu, directorul Directiei de productie al companiei Apa Nova, a subliniat ca valoarea clorului este stabilita in functie de calitatea apei brute primite. "In mod normal, la iesirea din statia de tratare trebuie sa avem o valoare a clorului rezidual care sa se regaseasca in retea, astfel incat sa avem garantia ca in retea ajunge o apa dezinfectata. Acest clor are, intr-adevar, un anumit miros".

Stanciu sustine ca nu au existat erori in cei 18 ani de activitate. "Practic, prescrierea acestei valori se poate face foarte simplu de la tastatura calculatorului".

Legat de problema aparuta la finalul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie in Bucuresti, el a explicat: "Clorul folosit pentru dezinfectie reactioneaza cu ceea ce se gaseste in apa. In acea perioada, in apa s-au gasit compusi chimici si a rezultat cloramina. Cloramina este, la randul ei, un dezinfectat, dar este unul pe care nu il folosim in mod uzual. El s-a format in apa ca urmare a dozarii clorului si a avut un miros mai intens".

Au fost inregistrate la Apa Nova aproximativ 170 de plangeri in doua zile. "Pot exista anumite sensibilitati. Oamenii percep clorul in mod diferit. Sunt oameni care pot avea diverse forme de alergii, inclusiv la o apa cu o temperatura ridicata. Cloramina e un dezinfectant folosit in multe tari din lume. In Statele Unite se prepara special pentru a trata apa, pentru ca are remanenta mai mare decat clorul. Se obtine chiar din reactia clorului cu amoniul. La noi s-a produs cloramina pentru ca a existat amoniu in apa, noi am ajustat doza de clor, astfel incat din efectul combinat al cloraminei si clorului pe care noi l-am dozat sa obtinem o dezinfectie care sa garanteze ca apa nu are nicio problema pentru clienti".

"Apa este potabila si a fost in permanenta", a continu ...citeste mai departe despre "Apa Nova nu a acceptat amenda de la Ministerul Sanatatii: "Apa a fost in permanenta potabila, nu vom schimba nimic in modul de tratare"" pe Ziare.com

#Apa Nova calitate apa Bucuresti , #Stiri Administratie