Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piata

Marti, 14 Februarie 2017, ora 17:45
1446 citiri
Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piata
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piata, dupa ce, in ultimii ani, 2.000 de produse au disparut deja, fiind inlocuite cu altele mai scumpe.

Avand in vedere situatia, companiile din Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) vor sa colaboreze cu autoritatile pentru a gasi imediat alternative la ce este nevoie, a declarat, marti, Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta ca isi afirma disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sanatatii pentru asigurarea de alternative generice la medicamentele iesite de sub brevet care ar putea disparea de pe piata in urma alinierii preturilor.

"Credem ca este important ca pacientii sa nu sufere in momentul in care medicamentele iesite de sub brevet isi aliniaza pretul in raport cu pretul de referinta al medicamentului generic, conform recomandarii Consiliului Concurentei.

Intelegem ca este o situatie speciala pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piata, iar companiile membre APMGR se angajeaza sa colaboreze cu autoritatile pentru a gasi imediat alternative la ce este nevoie", a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR.

Citeste si Ministrul Sanatatii: Stiam ca medicamentele dispar de pe piata, dar ce am gasit este mai rau decat ma asteptam

In acelasi timp, APMGR repeta apelul catre autoritati de a regandi in totalitate atat politica de pret a medicamentului, cat mai ales povara fiscala a taxei clawback, care ar risca sa afecteze accesul populatiei la tratamente cu pret accesibil.

"Putem sa gandim solutii punctuale pentru 100 de medicamente, dar nu putem sa stabilim disparitia a mii de medicamente generice de pe piata ca urmare a aplicarii unitare a taxei clawback", a mai spus Laurentiu Mihai.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata in ultimii ani, fiind inlocuite cu alternative mult mai scumpe.

APMGR mai sustine ca solutia ar fi implementarea unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice. ...citeste mai departe despre "Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piata" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medicamente scoate piata, #medicamete disparut piata, #piata medicamente Romania , #Stiri Administratie