Associated Press: Oamenii bogati si puternici din Romania care pot beneficia de legislatia cu privire la coruptie

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 22:26
5310 citiri

Criza politica din Romania se adanceste din cauza unui decret al Guvernului de care ar putea beneficia oameni bogati si puternici condamnati pentru coruptie, scrie Alison Mutler de la The Associated Press, care precizeaza ca unii dintre ei sunt politicieni, altii oameni de afaceri, iar altii sunt din lumea sportului.

Seful partidului

Liviu Dragnea, in varsta de 54 de ani, este liderul PSD, pe care-l controleaza cu o mana de fier si care a obtinut cu usurinta victoria in alegerile parlamentare din decembrie.

Potrivit unor critici, ordonanta i-a fost "dedicata" lui Dragnea care, din punct de vedere legal, nu poate sa fie premier, asa cum vor sustinatorii formatiunii. El nu poate sa fie premier din cauza unei condamnari cu suspendare la doi ani de inchisoare, in aprilie, pentru fraudarea votului in referendumul privind demiterea fostului presedinte Traian Basescu, invalidat din cauza neatingerii pragului privind prezenta la urne.

Dragnea spune ca legea care-l impiedica sa detina functia este nedreapta. Saptamana aceasta a avut loc un termen in procesul in care este judecat pentru un presupus abuz in serviciu pe cand era presedintele CJ Teleorman, in perioada 2006-2012. Procesul a fost amanat. Dragnea respinge acuzatiile.

Fostul premier

Victor Ponta a fost premierul Romaniei din 2012 si pana in noiembrie 2015, dar si presedintele PSD.

Guvernul sau s-a prabusit in urma unor proteste de strada, dupa incendiul de la clubul Colectiv din Bucuresti, soldat cu 64 de morti. Protestatarii au acuzat coruptia si reglementari slabe in domeniul securitatii.

Ponta este judecat pentru fapte de coruptie in legatura cu activitatea pe care a desfasurat-o ca avocat din 2007 si pana in 2008. El este acuzat ca a incasat bani pentru activitati pe care nu le-a desfasurat.

Ponta este vizat de asemenea in alt caz, in care este suspectat ca a abuzat de autoritatea sa de presedinte al PSD pentru a convinge un om de afaceri sa cheltuiasca 220.000 de euro cu o vizita a fostului premier britanic Tony Blair. Fostul lider laburist nu este anchetat.

Ponta respinge acuzatiile in ambele cazuri.

Fosta consiliera a presedintelui

Elena Udrea este probabil cea mai puternica femeie politician din ultimul deceniu, in pofida faptului ca nu a reusit sa obtina un mandat in alegerile parlamentare din decembrie.

Ea a fost o consiliera apropiata a lui Traian Basescu, presedintele Romaniei in perioada 2004-2014. Procurorii au inculpat-o pe Udrea, in 2015, pentru luare ...citeste mai departe despre "Associated Press: Oamenii bogati si puternici din Romania care pot beneficia de legislatia cu privire la coruptie" pe Ziare.com

#Associated Press ordonante coruptie, #AP ordonante justitie, #presa externa ordonante coruptie , #Stiri Administratie