Augustin Lazar: Procurorii nu au fost niciodata dependenti financiar de alte institutii. Schimbarea demonstreaza dorinta de a fi pusi sub control

Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 18:42
960 citiri
Augustin Lazar: Procurorii nu au fost niciodata dependenti financiar de alte institutii. Schimbarea demonstreaza dorinta de a fi pusi sub control
Foto: Facebook / Ministerul Public

Parchetul General a transmis, sambata seara, un comunicat de presa in care subliniaza ca independenta financiara este o componenta esentiala a independentei Justitiei, iar interventia ministrului intr-un dosar ar fi o imixtiune in activitatea procurorilor.

Reactia vine dupa ce sambata, la Antena3, Tudorel Toader a sustinut ca ministrul Justitiei trebuie sa aiba posibilitatea sa ceara anumite explicatii in legatura cu mersul unor dosare, dar si ca ar trebui sa fie ordonator de credite si pentru bugetul procurorilor.

"Independenta financiara este o componenta esentiala a independentei Justitiei, care nu trebuie sa aiba niciun fel de dependenta fata de o alta putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodata dependent financiar de alte institutii, iar schimbarea acestei situatii ar demonstra dorinta de punere sub control a procurorilor", se arata in comunicatul citat.

In aceste conditii, conducerea Parchetului General, care este asigurata de Augustin Lazar, isi manifesta inca o data "ingrijorarea cu privire la independenta procurorului", apreciind ca "ideea preluarii gestionarii bugetului Ministerului Public de catre Ministerul Justitiei insemnand o grava atingere adusa acestei independente".

Procurorul general pregateste parghii legale impotriva amputarii Legilor Justitiei: Vrem sa ne aparam!Tudorel Toader ii raspunde lui Augustin Lazar: Ministrul Justitiei poate cere explicatii legate de un dosar

"Daca ministrul justitiei - om politic sau membru al unui guvern politic - devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creeaza posibilitatea controlarii activitatii procurorilor prin subfinantarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau directionarea discretionara a resurselor financiare", se mai arata in comunicatul MP.

Pe de alta parte, Parchetul General apreciaza ca o asemenea decizie "ar determina o sufocare financiara, respectiv, blocarea activitatii parchetelor". In plus, conducerea Parchetului General cunoaste mai bine nevoile financiare ale structurilor de parchet si prioritatile de actiune, asa ca este "imperios necesar" sa fie lasata sa gestioneze bugetul.

"Cu referire la cea de a doua afirmatie a ministrului Justitiei, precizam faptul ca, in ceea ce priveste controlul activitatii procurorului in activitatea de urmarire penala, in legislatia actuala exista mecanisme de verificare si control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuala interventie a ministrului ju ...citeste mai departe despre "Augustin Lazar: Procurorii nu au fost niciodata dependenti financiar de alte institutii. Schimbarea demonstreaza dorinta de a fi pusi sub control" pe Ziare.com

#Lazar Toader ministru dosare, #Lazar Toader bani procurori , #Stiri Administratie