Autorizatia de incendiu a devenit obligatorie. Primarii din Bucuresti ameninta ca inchid scolile, ca sa nu raspunda ei in caz de tragedie

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 10:03
970 citiri
Autorizatia de incendiu a devenit obligatorie. Primarii din Bucuresti ameninta ca inchid scolile, ca sa nu raspunda ei in caz de tragedie
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa multe amanari, de la 1 octombrie autorizatiile de securitate la incendiu au devenit obligatorii. Dupa cum am aflat inainte de inceperea anului scolar, majoritatea scolilor si gradinitelor nu au acest aviz. Atunci primarii le transmiteau parintilor sa nu isi faca griji, pentru ca lipsa avizelor e cauzata de birocratie, nu ca ar fi vreun pericol pentru copii.

Acum, insa, cand legea ii scoate direct vinovati in caz de tragedie, primarii bucuresteni ameninta ca inchid scolile, pentru ca dotarile necesare unitatilor de invatamant pentru a primi autorizatia sunt extrem de costisitoare.

"Nu respectam toate prevederile! Ne cer niste rezervoare mari de apa. Trebuie sa ai spatiu unde sa-l amplasezi. Avem scoli care n-au curte deloc. N-am unde sa amplasez acel rezervor! Niste lucruri am facut! Nu putem sa venim si sa punem toata responsabilitatea pe niste umeri care n-au nicio vina ca situatia este, in momentul de fata, asa. (...) Exista pericolul ca unele administratii locale sa ia decizia ca nu-si asuma asa ceva si atunci ce facem? Inchidem unitatile de invatamant?", a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoita, citat de Digi24.

Colegul sau de la Sectorul 6 ii raspunde ca da, pentru ca nu e pregatit sa isi asume el raspunderea pentru greaua mostenire. Mai mult, primarul Mutu spune ca singura solutie ca sa "functionam corect" este sa fie schimbata legea.

"Este absurd! Sunt costuri enorme pe care nu le putem suporta. Si nu le putem realiza intr-un termen atat de scurt. Discutam de zeci de milioane de euro. Trebuie sa corectam inclusiv legea, daca vrem sa functionam corect. (...) Vom inchide scolile, pentru ca nimeni nu este dispus sa isi asume o raspundere care... Pana la urma, nu este vina mea ca 27 de ani nimeni n-a facut nimic sa pregateasca aceste unitati de invatamant", spune Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.

In Sectorul 2, daca pana la sfarsitul anului nu se aplica vreo derogare, viceprimarul Dan Popescu spune ca 42 de scoli ar urma sa fie inchise.

"Vom fi pusi in situatia de a aplica legea: pe 30 decembrie, daca anumite unitati de invatamant nu au autorizatia pentru securitate la incendiu, sa le inchidem", a declarat pentru Digi24 viceprimarul, precizand si numarul urias de scoli cu probleme.

"Legile de acest tip trebuie gandite mult mai temeinic. Facute cu termene rezonabile, cu conditii rezonabile", insista si viceprimarul Sectorului 2, Dan Popescu.

In ce priveste "termenul scurt" contestat, mentionam ca acesta a fost deja ...citeste mai departe despre "Autorizatia de incendiu a devenit obligatorie. Primarii din Bucuresti ameninta ca inchid scolile, ca sa nu raspunda ei in caz de tragedie" pe Ziare.com

#autorizatie incendiu scoli inchise, #Negoita Mutu PSD scoli inchise incendiu, #primari raspundere penala scoli incendiu , #Stiri Administratie