Badalau anunta redeschiderea minelor din Romania: Nu mai luam bani de la UE sa le inchidem. Avem aur foarte mult, ne facem inele, ghiuluri

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 23:59
1060 citiri
Badalau anunta redeschiderea minelor din Romania: Nu mai luam bani de la UE sa le inchidem. Avem aur foarte mult, ne facem inele, ghiuluri
Foto: arhviva Facebook Niculae Badalau

Ministrul Economiei, Nicolae Badalau, a sustinut, miercuri seara, ca, in aceasta vara, va avea primele contracte pentru a incepe redeschiderea mineritului in Romania, iar primele proiecte vizeaza Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin si Baita.

"Pana in august, am primele contracte. Le fac publice", a afirmat, miercuri seara, Nicolae Badalau, intr-o emisiune la TVR 1, intrebat despre cand va reincepe mineritul in Romania.

"Remin Baia Mare ii dau drumul. Acum cateva saptamani au incercat unii sa ii vanda sediul central care este in Baia Mare, o frumusete. I-am oprit si nu vand nimic. Cupru Min - Lulescu - Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are conditia sa faca metalurgie, vreo 200 si ceva de milioane. Atunci incepem sa contam si noi in Europa. Mai am Baita si restul care sunt mai mici", a precizat Badalau.

Moldomin este vechea mina de cupru de la Moldova Noua (judetul Caras-Severin).

"Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri", a afirmat Badalau, intrebat ce resurse de aur are Romania si cum pot fi acestea exploatate.

Ministrul Economiei a mai spus ca "nu s-a vrut" ca pentru exploatarea zacamintelor de aur sa fie stabilite parteneriate public-private, desi "asocierea" este o idee buna, in opinia acestuia.

"Luam firme straine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele", a subliniat Badalau. "Se poate cu cat vine fiecare", a continuat ministrul, intrebat de ponderea asocierii.

Cupru Min este evaluat la 2,5 miliarde, conform evaluarii Ministerului Economiei, a aratat sursa citata. "Resursa noastra de cupru si aur, numai pe Cupru Min si Moldomin, duce peste 80 de ani, traim din ea si nu vrem sa-l exploatam. Luam materialul si il exploatam bulgari afara, concentrat. Asta facem. La containere am incasat peste 100 de milioane de euro", a sustinut Badalau.

Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea Romania sunt inchise, cu exceptia Cupru Mind, "care pune concentratul in containere si il exporta in China", potrivit datelor furnizate de sursa citata. "Va dati seama?! Si este rentabil. Si noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic in Romania. Noi nu avem valoarea adaugata. (...) Am chemat Consiliul de Administratie de la Cupru Min si i-am intrebat: . La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane ca sunt de-acord sa investeasca in Romania", a subliniat Badalau.

In acest context, ministrul Economiei a mentionat ca exploatarea se va face pe baza unei noi l ...citeste mai departe despre "Badalau anunta redeschiderea minelor din Romania: Nu mai luam bani de la UE sa le inchidem. Avem aur foarte mult, ne facem inele, ghiuluri" pe Ziare.com

#Badalau redeschide mine, #Badalau avem aur inele , #Stiri Administratie