Batalia dintre SUA si Europa pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum

Miercuri, 23 August 2017, ora 20:40
950 citiri
Batalia dintre SUA si Europa pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum
Foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Majorarea bugetului alocat Apararii de catre Romania la 2% din PIB incepand din acest an si lansarea mai multor programe mari de inzestrare a armatei au generat o competitie acerba pentru contracte intre marile companii europene si americane din sector, sprijinite intens de statele in care isi au sediul, inclusiv in cadrul vizitelor la nivel inalt.

Pana acum, guvernul PSD-ALDE a anuntat mai multe contracte importante cu companii americane si niciunul cu companii europene, chiar daca au continuat, deocamdata, un acord incheiat anul trecut de guvernul tehnocrat cu germanii de la Rheinmetall pentru fabricarea de transportoare blindate la Moreni, pus sub semnul intrebarii de un contract similar anuntat recent cu americanii de la General Dynamics.

In 1 august, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026, care include opt programe de inzestrare, cu fonduri multianuale in valoare de 9,8 miliarde euro.

Dintre acestea, patru mari programe de inzestrare au fost demarate pana acum, din care in trei s-au anuntat si contracte.

In toate cazurile, batalia pentru contracte se da intre companii europene si din Statele Unite.

O alta componenta speciala a contractelor de inzestrare militara este legata de posibilitatile de productie si de mentenanta locala a echipamentelor, detinerea unei industrii proprii reprezentand un atu strategic pentru orice stat in caz de conflict.

In cazul in care productia locala nu este posibila, pe plan international se practica aranjamente de tip offset, mecanism prevazut si de legislatia romaneasca.

Legislatia romaneasca prevede, pentru achizitiile militare din strainatate, un procent de offset cel putin 80%.

Rachete - aparare antiracheta

Unul dintre cele mai importante si mai costisitoare programe de inzestrare este cel cu rachete, capitol la care Romania sta foarte slab.

In prezent, armata romana are in dotare sisteme de rachete Hawk, cumparate in 2004 din Olanda, dar nemodernizare si considerate complet depasite, la care se adauga sisteme de rachete din epoca sovietica (Volhov).

Romania are nevoie de aparare antiracheta pe trei paliere: aparare cu raza lunga, medie si scurta.

Pentru aceste contracte au pregatit oferte grupul european MBDA, care are sistemul sol-aer Aster 30 cu raza lunga antiracheta si antiaviatie. Pentru raza scurta si medie, MBDA propune sistemul Aster 15.

De cealalta parte, americanii au propus sistemul MIM 1014 Patriot, cu ...citeste mai departe despre "Batalia dintre SUA si Europa pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum" pe Ziare.com

#armata romana inzestrare, #contrate inzestrare armata romana , #Stiri Administratie