Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 08:36
1533 citiri
Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila
Foto: captura video YouTube

Desi proiectul legii salarizarii bugetarilor ar trebui sa fie adoptat in Guvern pana pe 31 martie, el ramane un mare secret. "Ceea ce s-a prezentat la discutii era de rasul curcilor. Nu pe un sistem de furt de informatie se construieste o politica stabila", afirma liderul confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Hossu a exclus varianta dublarii salariilor si a facut reprosuri severe actualului guvern in general si ministrului Muncii in special: "Cu filosofia dnei ministru, vom intra intr-un conflict social greu de evaluat astazi intre lucratorii din sectorul economic si cel bugetar. De aici consecinte greu de calculat pe piata muncii si in politica economica romaneasca."

Probleme sunt si in proiectul de modificare a legii functionarilor publici, si el nediscutat pana acum cu partenerii sociali, desi are acelasi termen de adoptare, 31 martie: "prietenii politicienilor pot deveni functionari publici pentru ca nu mai trebuie sa dea un examen. Prin asimiliare in baza unei experiente si la solicitarea ordonatorului de credit, pot sa fie asimilati unui functionar public automat".

Aveti primit oficial de la Ministerul Muncii un proiect al legii salarizarii unitare a bugetarilor?

Nu. Avem o promisiune ca probabil dupa intalnirea de luni sau marti cu sectorul din administratia publica sa primim un text, care va fi perfect intrucat indeplineste toate solicitarile colegilor din diferitele federatii din diferitele sectoare.

Adevarul e ca multi lideri sindicali s-au declarat multumiti dupa discutiile cu dna ministru Vasilescu.

Cei care s-au declarat multumiti cred ca nu realizeaza dimensiunea legii ca atare si faptul ca ea are trei compenete mari: corpul legii propriu-zise, care trebuie sa enunte cateva mecanisme de baza; anexa, care da salariul de baza pe diferitele specialitati, sectoare de activitate, functii si evolutia lor in timp; a treia componenta - sporuri.

Ceea ce s-a prezentat la discutii - si s-a si luat inapoi, ca era de rasul curcilor - a fost o grila cu salariile de baza fara sporuri, fara text. Este greu de facut o imagine clara cat timp nu ai desfasuratorul pe ansamblu.

Ceea ce ma ingrijoreaza nu e atat ierarhia in interiorul unui sector, cat echivalenta intersectoriala intre diferitele functii care sunt specifice diferitelor sectoare. Va dau un exemplu: un general de armata ar fi trebuit sa fie pe acelasi palier cu un judecator, cu un profesor universitar, cu un medic primar.

Dar... citeste mai departe despre "Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila Interviu" pe Ziare.com

#Bogdan Hossu Cartel Alfa, #Legea Salarizarii bugetarilor , #Stiri Administratie