Bucurestiul trimite la Curtea Europeana de Conturi un candidat fara experienta

Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:16
2932 citiri
Bucurestiul trimite la Curtea Europeana de Conturi un candidat fara experienta

Noul candidat propus Guvernul Romaniei pentru calitatea de membru al Curtii Europene de Conturi, George Pufan, va fi audiat luni de Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European (PE), care va emite un aviz consultativ privind numirea sa.

Contestatarii lui George Pufan sustin ca acesta este de meserie inginer in constructii si ca a obtinut o diploma de contabilitate abia la 53 de ani, la o facultate particulara din Galati, motiv pentru care nu ar avea experienta in audit.

Functia pe care o ocupa in prezent, cea de secretar general al Curtii de Conturi, ar fi una eminamente administrativa, "cu obligatii care nu au absolut nicio legatura cu (...) competenta sau atributiile Curtii", se mentioneaza intr-un protest al colegilor sai de institutie din aprilie, publicat in presa din Romania.

Precedenta candidatura propusa de Romania - fostul comisar european Leonard Orban - a fost retrasa, anul trecut, dupa ce a primit aviz nefavorabil atat in Comisia CONT, cat si in plenul PE.

Audierea lui George Pufan figureaza luni dupa-amiaza pe agenda Comisiei CONT, proiectul de raport pentru avizarea numirii sale fiind intocmit, ca si in cazul lui Leonard Orban, de eurodeputata spaniola Ines Ayala Sender.

Pufan va renunta la candidatura in cazul unui aviz negativ

Conform CV-ului inclus in proiectul de raport referitor la propunerea de numire, George Pufan a fost director al Curtii de Conturi a Romaniei intre 1994 si 2000, avand in aria sa de responsabilitate supravegherea activitatilor de investitii, a lucrarilor de reabilitare si a achizitiilor publice.

Ulterior, in perioada august 2001 - iunie 2002, a fost consilier al primarului sectorului 1, pe probleme de investitii si achizitii. Pufan a revenit la Curtea de Conturi a Romaniei in iulie 2002, unde a ocupat, pana in prezent, functia de secretar general, fiind ordonator de credite, coordonator al celor 42 de camere de conturi judetene si responsabil pentru legatura cu guvernul in domeniul propunerii si controlului actelor normative referitoare la activitatea Curtii.

In ceea ce priveste exigenta de a-si desfasura activitatea in deplina independenta, George Pufan scrie ca, in situatia in care va ales membru al Curtiii Europene de Conturi, isi va indeplini sarcinile cu obiectivitate si in mod independent.

George Pufan precizeaza, de asemenea, ca nu detine actiuni la nicio societate comerciala si ca nu este implicat in nicio actiune in justitie.

In final, la intrebarea daca si-ar retrage candidatura in cazul in care avizul Parlamentului European (PE) privind numirea sa in Curtea de Conturi Europeana ar fi negativa, George Pufan a raspuns afirmativ, la fel ca si candidatul precedent, Leonard Orban.

Membrii Curtii Europene de Conturi sunt numiti pentru o perioada de sase ani. Consiliul UE, dupa consultarea PE, decide cu privire la propunerile facute de fiecare stat membru.

Precedentul candidat al Romaniei, Leonard Orban, a primit aviz nefavorabil atat in Comisia CONT, in septembrie anul trecut, cat si in plenul PE, in octombrie 2012. Eurodeputatii romani din grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE) au votat atunci impotriva candidaturii lui Orban, reprosandu-i lipsa de experienta in audit, iar colegii lor din PSD si PNL i-au acuzat pe acestia ca au dat determinat un vot negativ in cadrul grupului lor.

Mandatul reprezentantului Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, Ovidiu Ispir, a expirat la 1 ianuarie. El ramane insa in functie pana la finalizarea procedurii de desemnare a succesorului sau.

#Romania Curtea Europeana Conturi, #George Pufan Curtea Conturi, #audiere George Pufan PE, #audiere Pufan PE , #Stiri Administratie