Care este miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria?

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 23:59
979 citiri
Care este miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria?
Foto: Arhiva Ziare.com

Un conflict diplomatic intre Ungaria si Romania a izbucnit, miercuri, aparent neasteptat.

Ungaria a anuntat ca isi retrage sprijinul oferit Romaniei in ceea ce priveste aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Marius Lazurca la Ministerul maghiar de Externe, iar MAE roman a reactionat.

Conflictul care a generat aceasta desfasurare de forte a pornit de la desfiintarea, prin decizia instantei, a Liceului Teoretic Romano-Catolic, fapt echivalat de partea ungara cu 'un atac impotriva Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, copiilor, familiilor si procesului de restituire in Romania'.

Cum s-a ajuns insa, ca dupa trei ani de functionare, liceul sa se desfiinteze chiar la inceput de an scolar si elevii inscrisi aici sa fie mutati la alte licee in ultimul moment sau chiar sa nu fie relocati inca?

Liceul Teoretic Romano-Catolic a fost infiintat la solicitarea comunitatii maghiare impreuna cu Biserica Catolica, in iulie 2014.

Printr-o decizie a Inspectoratului Scolar Judetean Mures s-a hotarat ca, incepand cu anul scolar 2015-2016, se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures prin divizarea partiala a Liceului Teoretic Bolyai Frakas si a Colegiului National Unirea. In plus, s-a decis ca filiera vocationala romano-catolica de la Liceul Bolyai Farkas sa se transfere la acest liceu nou infiintat, ca si clasele I-VIII cu predare in limba maghiara de la Colegiul National Unirea.

Insa, in luna noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant.

Procurorii au aratat ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal.

In acest context, sustin procurorii, Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoreti ...citeste mai departe despre "Care este miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria?" pe Ziare.com

#liceu tensiuni diplomatice Ungaria Romania, #liceu teoretic romano catolic Targu Mures, #liceu ilegat Targu Mures, #Tudose liceu Targu Mures , #Stiri Administratie