Care sunt cele mai mari pericole la adresa Romaniei? George Friedman: "Apararea trebuie sa se pregateasca pentru neprevazut"

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 06:25
1069 citiri
Care sunt cele mai mari pericole la adresa Romaniei? George Friedman: "Apararea trebuie sa se pregateasca pentru neprevazut"

Pericolele externe reale pentru Romania vin din Orientul Mijlociu, Balcani si Turcia, nu dinspre rusi, care sunt in declin. Sunt amenintari impredictibile, dar apararea trebuie sa se pregateasca pentru neprevazut, afirma analistul geopolitic american George Friedman.

Fondator al companiei de previziune si analiza geopolitica Geopolitical Futures si al agentiei Stratfor, George Friedman se afla astazi la Bucuresti, unde se va intalni cu studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice ale Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), in cadrul unei prelegeri cu tema "The future for Transatlantic relations. Relevance for Eastern Europe".

Inainte de acest eveniment, George Friedman a acceptat sa raspunda in scris la patru intrebari adresate de Ziare.com.

Sunt voci care spun ca al treilea razboi mondial a inceput deja, dar nu cu tancuri si avioane, ci economic si informational. Asa e?

Eu cred ca razboiul este domeniul mortii si al distrugerii. Economia e domeniul concurentei si al comertului. Informatiile sunt domeniul minciunilor si al confuziei. Sunt diferite si fiecare e foarte veche.

Propaganda a existat dintotdeauna. Faptul ca acum este distribuita mai mult de Internet decat transmisa din gura in gura nu o face diferita. La fel, folosirea instrumentelor economice pentru a convinge alte natiuni sa isi schimbe comportamentul.

Deci acestea nu reprezinta un razboi. Razboiul Rece a fost plin de propaganda si competitie economica. Nu a fost un razboi adevarat.

Relatia dintre D. Trump si V. Putin reprezinta un mister al istoriei contemporane. Este Donald Trump un pion al Rusiei sau, dimpotriva, ii opune rezistenta reala lui Vladimir Putin?

Daca ar fi fost un pion al Rusiei, ar fi reprezentat cel mai mare esec al serviciilor secrete rusesti intr-o lunga serie de esecuri. Imaginati-va ca il controlati pe presedintele Statelor Unite. Ar fi cel mai profund secret care se poate imagina, deoarece valoarea lui s-ar evapora daca ar fi descoperit. Faptul ca toata lumea discuta despre asta e cea mai buna dovada ca rusii nu-l controleaza.

Si nu faceti confuzie intre Rusia si Putin. Daca Putin ar fi lovit de o masina, Rusia si-ar continua politica.

O putere in declin ca Rusia trebuie sa pretinda ca este mai puternica decat in realitate, asa ca se va angaja in tot felul de actiuni care sa o faca sa para importanta.

Citeste mai departe despre "Care sunt cele mai mari pericole la adresa Romaniei? George Friedman: "Apararea trebuie sa se pregateasca pentru neprevazut" - Interviu" pe Ziare.com.

#George Friedman Romania, #George Friedman pericole Romania , #Stiri Administratie