Carnatii de Plescoi, prima marca traditionala reatestata conform noilor norme europene

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 17:45
2375 citiri
Carnatii de Plescoi, prima marca traditionala reatestata conform noilor norme europene

Directia Agricola a Judetului Buzau impreuna cu Asociatia pentru Protejarea Carnatilor de Plescoi a demarat actiunea de protejare a marcii traditionale 'carnatii de Plescoi', in vederea obtinerii atestatului Indicatia Geografica Protejata (IGP).

"Carnatii de Plescoi vor reprezenta prima marca traditionala din judetul Buzau reatestata conform noilor reglementari europene. Zona Berca, patria carnatilor de Plescoi, si comunele limitrofe vor avea un brand comun cu logo-ul I.G.P. cu care vor putea intra pe piata europeana, dupa ce documentatia va fi trimisa la Bruxelles", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, directorul DAJ Buzau, Marian Grigoras.

Potrivit sursei citate, conform noilor norme europene, materia prima pentru marcile traditionale va trebui sa fie produsa in zona.

"Pana in prezent, oricine putea sa produca vestitii carnati de Plescoi, chiar daca aducea materie prima din orice colt al lumii, dar, conform noilor norme europene, cum de altfel este si normal, materia prima trebuie sa provina obligatoriu din zona geografica respectiva, ceea ce va contribui atat la stimularea ocupatiilor traditionale, cat si a agroturismului si a investitiilor locale", a mai spus sursa citata.

Directorul DAJ a precizat ca se intentioneaza atestarea dupa noile norme europene si a altor marci traditionale, cum ar fi covrigii de Buzau, soiul de vin Tamaioasa de Pietroasele, cascavalul de Penteleu si bulionul de Buzau.

#carnati Plescoi, #marca traditionala , #Stiri Administratie