Cartel pe piata produselor de tehnica dentara: Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii

Joi, 06 Februarie 2014, ora 11:43
2103 citiri
Cartel pe piata produselor de tehnica dentara: Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii

Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii, cu amenzi in valoare totala de 456.237 lei (102.613 euro), pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale de stabilire a preturilor de vanzare a unor produse de tehnica dentara, potrivit unui comunicat al institutiei.

Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei declansate in aprilie 2011 pe piata produselor de tehnica dentara si pe piata aparatelor pentru procesarea produselor pentru tehnica dentara din Romania.

Care sunt companiile sanctionate

Companiile sanctionate sunt: Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH&Co.KG Germania, care a primit o amenda de 63.402 lei (14.260 euro), Dentotal Protect - 232.433 lei (52.277 euro), Helios Medical & Dental - 75.263 lei (16.927 euro), Tehnodent Poka - 65.726 lei (14.783 euro) si West Dental Teh-med - 19.413 lei (4.366 euro).

In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a constat ca furnizorul Vita Zahnfabrik Germania s-a inteles cu patru distribuitori in privinta discounturilor maxime pe care acestia din urma le puteau acorda la vanzarea produselor sale.

"Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite, care conduc la denaturarea concurentei. Fiecare companie trebuie sa isi stabileasca politica de preturi independent, nu printr-o intelegere cu alte companii. Practic, prin aceasta intelegere, a fost eliminata concurenta intre distribuitori, ceea ce ar fi fost in beneficiul consumatorilor', a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH+Co.KG Germania are ca obiect de activitate productia si distributia dintilor artificiali, a materialelor ceramice si de alt tip pentru reconstructia dintilor, a accesoriilor de tehnica dentara si a altor produse pentru tehnicienii dentari si medicina dentara.

Dentotal Protect, Helios Medical & Dental, Tehnodent Poka si West Dental Teh-med sunt distribuitori ai furnizorului german pe piata distributiei de materiale si aparatura pentru tehnica dentara si cabinete stomatologice.

#consiliul concurentei, #amenda concurenta, #tehnica dentara , #Stiri Administratie