Cat a ajuns salariul mediu net in februarie si ce scaderi s-au constatat dupa trecerea contributiilor la angajat

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 10:42
1431 citiri
Cat a ajuns salariul mediu net in februarie si ce scaderi s-au constatat dupa trecerea contributiilor la angajat
Foto: Arhiva Ziare.com

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, in februarie, in crestere usoara fata de luna precedenta, cu 3 lei sau 0,1%, potrivit informatiilor publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (1.499 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,2%.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2018.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2018 s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 12,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; de 10,1% in fabricarea produselor din tutun; intre 3,5% si 7,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea echi... citeste mai departe despre "Cat a ajuns salariul mediu net in februarie si ce scaderi s-au constatat dupa trecerea contributiilor la angajat" pe Ziare.com

#salariu mediu net februarie, #crestere salariu mediu net , #Stiri Administratie