Cat de pregatite sunt judetele in caz de calamitate? Buncare inundate, adaposturi folosite ca depozit sau locuinte sociale

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 14:05
1088 citiri
Cat de pregatite sunt judetele in caz de calamitate? Buncare inundate, adaposturi folosite ca depozit sau locuinte sociale
Foto: Arhiva Pixabay

Buncare inundate sau folosite pe post de depozit pentru locatarii blocurilor sau locuinte sociale, oricum insuficiente si care ar adaposti, in cel mai optimist scenariu, undeva in jur de 20-30% din populatiile unora dintre cele mai mari judete ale tarii. Cam aceasta este situatia actuala in cazul in care Romania ar fi lovita de o calamitate sau un atac.

In tot judetul Suceava ar putea fi protejati maximum cateva mii de oameni

Autoritatile din Suceava nu vor avea unde sa se adaposteasca in cazul unui pericol, buncarele care ar trebui sa protejeze personalul angrenat in coordonarea in situatii de urgenta fiind improprii.

Nici in cazul adaposturilor pentru polulatie situatie nu este mai buna, la ultimul control facut de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava pompierii descoperind ca in majoritatea adaposturilor instalatiile electrice, sanitare si cele de filtrare a aerului nu mai exista, o parte din adaposturi sunt inundate si lipesc elementele de etanseitate.

In judetul Suceava exista 53 de adaposturi cu o capacitate totala de 8.000 de persoane, din care doar 22 sunt in municipiul Suceava si care pot adaposti doar 3.000 de persoane.

Intr-un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bucovina" Suceava, intocmit dupa verificarile efectuate in teren, pompierii spun ca "nu se poate vorbi despre existenta unui fond de adapostire suficient, cantitativ si calitativ la nivelul judetului (...) Municipiul resedinta de judet nu beneficiaza de un adapost punct de comanda, iar punctul de comanda existent la nivel judetean nu raspunde cerintelor impuse de norme".

Bistrita are adapost ultramodern, dar nefolosibil. NATO a ales Spitalul de Urgenta sa-si trateze militarii in caz de catastrofe

Spitalul din Bistrita a beneficiat in ultimii ani de investitii de peste 20 de milioane de euro, fiind unul dintre cele mai moderne spitale din tara, iar oficialii NATO au stabilit ca acesta sa fie folosit in caz de catasfrofe sau atacuri armate de militarii NATO.

Oficialii NATO au vizitat mai multe spitale din tara si au stabilit ca in cazul in care exista probleme, iar militarii NATO de pe teritoriul Romaniei vor avea nevoie de ingrijiri medicale acestia vor ajunge la Spitalul de Urgenta din Bistrita, unde proiectele de modernizare continua insa, spitalul fiind prins intr-un nou proiect revolutionar de modernizarea a sectiei de terapie intensiva si a sectiei de urgente.

Coducerea Spitalului de Urgenta Bistrita-Nasaud sustine ca personalul ...citeste mai departe despre "Cat de pregatite sunt judetele in caz de calamitate? Buncare inundate, adaposturi folosite ca depozit sau locuinte sociale" pe Ziare.com

#buncare antiatomice Romania atac nuclear, #adaposturi romani calamitate , #Stiri Administratie