Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 10:55
1173 citiri
Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) atrage atentia ca despagubirile pentru detinuti pe care le pregateste ministrul Tudorel Toader vor avea o "importanta influenta bugetara", avand in vedere numarul mare de infractori vizati.

Tudorel Toader a anuntat, pe 20 martie, ca Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care prevede conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat un detinut a stat in conditii necorespunzatoare in inchisoare, dar nu a beneficiat de efectele legii recursului compensatoriu.

Oficialul a spus ulterior ca proiectul de lege nu are prevazut si impactul financiar pentru stat, acesta urmand sa fie stabilit de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Acum, FSANP a facut niste calcule, in contextul in care fosti detinuti mai mult sau mai putin celebri ar beneficia de 5-8 euro pe zi de detentie in conditii improprii.

"Concret, la un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 - 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane euro (la o despagubire de 5 euro/zi/detinut) si 550 milioane euro (la o despagubire de 8 euro/zi/detinut) ", transmite federatia intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Documentul precizeaza ca in estimarea costului s-a introdus o valoare mediana, pentru ca nu toti detinutii beneficiari au fost in inchisoare pe intreaga durata de aplicare a despagubirii.

"Astfel, suma maxima care ar putea fi obtinuta de 1 detinut pentru aceasta perioada de 5 ani ar urma sa fie de 9.125 de euro (la o despagubire de 5 euro/zi/detinut) sau de 14.600 de euro (la o despagubire de 8 euro/zi/detinut) ", potrivit sursei citate.

FSANP subliniaza ca acesti bani ar putea fi folositi pentru a construi 1.500 de scoli cu 8 sali de clasa sau 11 spitale cu 450 de paturi, "educatia si sanatatea fiind declarate prioritati nationale".

"Previzibila deturnare a acestor cheltuieli catre infractori este bazata pe o minciuna. CEDO nu a cerut niciodata despagubirea infractorilor, nu a impus masuri obligatorii, ci doar a cerut imbunatatirea conditiilor din penitenciare", se mai arata in comunicatul citat.

Documentul include si cativa beneficiari ai "premiilor ministrului Justitiei" (despagubirile - n.red.):

"1. Beniamin Laichici (Jianu) - condamnat pe viata pentru ca a impuscat mortal cinci oameni intr-o singura zi si eliberat dupa 22 de ani ...citeste mai departe despre "Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu" pe Ziare.com

#despagubiri detinuti costuri, #cat costa despagubirea detinutilor, #Tudorel Toader despagubiri detinuti, #conditii improprii inchisoare despagubire , #Stiri Administratie