CCR a decis ca Parlamentul a incalcat principiul separatiei puterilor in stat, adoptand o lege neconstitutionala

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 17:15
1167 citiri
CCR a decis ca Parlamentul a incalcat principiul separatiei puterilor in stat, adoptand o lege neconstitutionala
Foto: site PSD (Arhiva)

Curtea Constitutionala a declarat, marti, neconstitutionala Legea privind achizitionarea imobilului Ansamblul conacului Bratianu - Florica ("Vila Florica"), situat in localitatea Stefanesti, judetul Arges, de catre Ministerul Culturii, apreciind ca Parlamentul a incalcat principiul separatiei puterilor in stat.

In urma cu doua saptamani insa, Ministerul Culturii a semnat contractul de vanzare-cumparare prin care a preluat "Vila Florica", cu toate ca presedintele Klaus Iohannis sesizase Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legii adoptate de Parlamentul condus de cei doi presedinti ai camerelor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea.

Conform unui comunicat al CCR, "in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind achizitionarea imobilului Ansamblul conacului Bratianu - Florica ('Vila Florica'), situat in localitatea Stefanesti, judetul Arges, de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale sunt neconstitutionale".

Pentru pronuntarea acestei solutii, Curtea a constatat ca "legea examinata are un caracter individual, fiind adoptata in considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achizitionarea unui imobil, si nu in vederea aplicarii ei unui numar nedeterminat de cazuri concrete".

"Or, in jurisprudenta sa, Curtea a retinut ca legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementeaza relatii sociale generale, fiind, prin esenta si finalitatea ei constitutionala, un act cu aplicabilitate generala, fara a putea avea caracter individual.

Totodata, Curtea a mai constatat ca Parlamentul, adoptand legi in domenii care apartin in exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, a incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si prerogativele sale constitutionale, prevazute de art.1 alin. (4), respectiv art.61 alin. (1) din Constitutie", subliniaza CCR.

Curtea a mai retinut ca legea criticata contravine art.4 alin. (2) si art.16 alin. (1) si (2) din Constitutie, cu referire la principiul constitutional al egalitatii in drepturi.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primministrului. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, P ...citeste mai departe despre "CCR a decis ca Parlamentul a incalcat principiul separatiei puterilor in stat, adoptand o lege neconstitutionala" pe Ziare.com

#CCR lege neconstitutionala Vila Florica , #Stiri Administratie