Motivare CCR: Presedintele trebuia sa o revoce pe Kovesi. Iohannis putea cere, doar pe motive de legalitate, reexaminarea cazului

Joi, 07 Iunie 2018, ora 17:52
1108 citiri

Curtea Constitutionala argumenteaza ca presedintele Klaus Iohannis este responsabil de declansarea conflictului constitutional cu ministrul Justitiei, ale carui atributii le-a cenzurat, refuzand revocarea lui Kovesi de la sefia DNA. Daca avea obiectii de legalitate, Iohannis putea cere reexaminarea cazului, arata CCR in motivare.

"Din analiza adresei Presedintelui Romaniei prin care a refuzat sa dea curs propunerii de revocare din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a doamnei Laura Codruta Kovesi, Curtea retine ca Presedintele Romaniei a constatat regularitatea si legalitatea procedurii de revocare, singurele obiectii ale acestuia vizand oportunitatea masurii. In acest context, Curtea constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, generat de refuzul Presedintelui Romaniei de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi", se arata in motivarea CCR.

Curtea Constitutionala indica, in motivarea de 133 de pagini pe care a publicat-o, joi, ca presedintele Klaus Iohannis ar fi avut o solutie de iesire in cazul revocarii lui Kovesi, si anume aceea de a cere ministrului Justitiei, doar pe motive de legalitate, reexaminarea cazului.

Astfel, Curtea arata ca presedintele ar fi putut invoca doar motive de legalitate, nu si de oportunitea, si ar fi putut cere reexaminarea cazului de catre ministrul Justitiei.

"Cum motivele invocate in refuzul Presedintelui nu privesc legalitatea procedurii, nu se poate retine nici o obligatie a ministrului Justitiei de a proceda la

reexaminarea solicitarii sale.

De altfel, o asemenea reexaminare nici nu a fost ceruta sau acceptata ca fiind posibila de catre Presedintele Romaniei", scriu judecatorii in motivarea trimisa la Monitorul Oficial.

Mai mult, CCR argumenteaza ca presedintele nu s-a pronuntat printr-un decret in privinta revocarii Laurei Kovesi de la sefia DNA si ca a refuzat colaborarea cu Ministerul Justitiei.

"Prin conduita sa, Presedintele inlatura a priori orice colaborare loiala, anuntand

ab initio refuzul sau bazat pe convingerea politica si, odata cu transmiterea oficiala a acestui refuz, blocheaza o procedura constitutionala si legala.

Acest refuz a inchis, din punct de vedere procedural, calea ministrului justitiei, impiedicand finalizarea procedurii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale A ...citeste mai departe despre "Motivare CCR: Presedintele trebuia sa o revoce pe Kovesi. Iohannis putea cere, doar pe motive de legalitate, reexaminarea cazului" pe Ziare.com

#CCR motivare Iohannis Kovesi , #Stiri Administratie