CCR da unda verde referendumului pentru familie. Ce urmeaza si de cate voturi e nevoie pentru validare

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 12:02
1005 citiri
CCR da unda verde referendumului pentru familie. Ce urmeaza si de cate voturi e nevoie pentru validare
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a dat, luni, aviz pe initiativa de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei care sa prevada casatoria doar intre un barbat si o familie.

Decizia a fost luata in CCR cu o majoritate de 7 la 2 judecatori, informeaza Digi24.

Legea 3/2000, modificata recent de Parlament, prevede pasii urmatori:

"Daca Curtea Constitutionala constata ca initiativa legislativa de revizuire nu depaseste limitele revizuirii, proiectul legii constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

Cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national".

Pentru ca in legea referendumului nu au fost introduse si prevederile din celelalte legi electorale pentru prevenirea fraudelor si a votului multiplu, mai multe organizatii neguvernamentale cer Guvernului sa le aiba in vedere la adoptarea actului normativ in baza caruia se va organiza acest referendum pentru familia traditionala.

Senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa organizeze referendumul pe parcursul a doua zile, pentru a maximiza astfel sansele de reusita. Tot printr-un referendum care a durat doua zile (18-19 octombrie) a fost revizuita Constitutia si in 2003.

Citeste mai multe despre: PSD vrea sa faca referendum de 2 zile pentru familia traditionala. Solutia: O noua ordonanta de urgenta

Conform AEP, la data de 31 august 2018 figurau in Registrul electoral 18.917.485 de alegatori romani.

Noua lege prevede ca referendumul este valabil daca la el participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246) si este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Pentru a fi revizuita Constitutia in sensul dorit de sustinatorii Coalitiei pentru Familie, promotoarea acestei actiuni, trebuie sa fie in ...citeste mai departe despre "CCR da unda verde referendumului pentru familie. Ce urmeaza si de cate voturi e nevoie pentru validare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CCR referendum Constitutie familie , #Stiri Administratie