CCR respinge sesizarea lui Tariceanu in dosarul Belina si confirma ca DNA poate ancheta hotararile de guvern

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 14:46
1862 citiri
CCR respinge sesizarea lui Tariceanu in dosarul Belina si confirma ca DNA poate ancheta hotararile de guvern
Foto: Arhiva site/CCR

Curtea Constitutionala a respins sesizarea depusa de catre presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, in legatura cu Dosarul Belina, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern.

Intrebat in Parlament despre decizia CCR, Liviu Dragnea a refuzat sa faca orice precizare, spunand ca asteapta comunicatul Curtii.

Decizia CCR a fost programata initial pentru 16 noiembrie, insa Curtea si-a mai acordat o saptamana pentru a analiza sesizarea. La sedinta de saptamana trecuta a fost prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a sustinut ca doar o instanta de contecios-administrativ poate decide legalitatea unei hotarari de guvern, oportunitatea o poate aprecia doar Guvernul, iar procurorii DNA au competente in astfel de cazuri.

In replica, un procuror DNA, prezent si el la sedinta de saptamana trecuta, a avertizat ca daca CCR accepta ca ar fi vorba de un conflict constitutional ar insemna ca sunt exonerati de raspundere penala functionarii publici cu rang inalt.

Miza era una uriasa. Efectul ar fi fost salvarea lui Dragnea in acel dosar, dar si crearea unei noi imunitati pentru ministri.

Amintim ca pe 23 octombrie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind cercetarile DNA legate de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari.

O alta cerere a lui Tariceanu catre CCR era "sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern".

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala ar fi fost generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de Guvern.

Citeste mai departe despre "CCR respinge sesizarea lui Tariceanu in dosarul Belina si confirma ca DNA poate ancheta hotararile de guvern" pe Ziare.com.

#CCR decizie Belina, #sesizare Tariceanu CCR , #Stiri Administratie