Ce asteapta CCR si ministrul Toader?

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 07:39
881 citiri
Ce asteapta CCR si ministrul Toader?

Pare ca marele razboi impotriva justitiei se afla intr-o faza de asteptare tactica, pe toate planurile, a ceva inca nedefinit, eventual un asalt final.

CCR amana pentru a doua oara o decizie in privinta neconstitutionalitatii articolului din Legea 90/2001 care ii interzice unei persoane condamnate penal sa fie ministru, invocata de Avocatul Poporului. Presedintele CCR, Valer Dorneanu, spune ca "e cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum, pentru ca problemele sunt mai ales de apreciere politica". Cum asa?

Pe de-o parte, cred ca este suficient ca CCR sa se uite in propria jurisprudenta recenta, mai precis la Decizia nr. 536/6 iulie 2016 potrivit careia alesii locali condamnati nu pot ramane in functie chiar daca au primit pedepse cu suspendare deoarece "prezumtia de nevinovatie, de buna-credinta si de loialitate au fost desfiintate ca efect al hotararii definitive de condamnare, astfel incat, indiferent de modul de executare al pedepsei, unei astfel de persoane nu i se mai poate incredinta de catre stat exercitiul autoritatii publice".

Iar dl Dorneanu vad ca are mari dificultati in a fi de acord cu sine insusi, devreme ce in 2001, in timpul guvernarii Nastase, cand legea a fost adoptata in Parlament de majoritatea dominata de PSD, domnia sa era nici mai mult nici mai putin decat presedintele Camerei Deputatilor. Si cand voia sa respinga ceva, nu avea deficultati, asa cum s-a intamplat cu Legea lustratiei.

Deci gandul de atunci nu se mai potriveste cu gandul de acum? Dar daca infractorul pretendent la scaunul de premier era de la PNL, de exemplu, gandurile faceau pace? Era la fel de greu?

Si nu vad de ce dl Dorneanu se impiedica tocmai de aprecierile politice? Adica CCR judeca in functie de aprecierile politice, nu in functie de constitutionalitate? Eu am ajuns de ceva vreme la concluzia ca asa e, dar iata ca presedintele CCR ne-o zice aproape verde in fata.

Oare ce ar trebui sa afle dl Dorneanu pentru a-si impaca gandurile si voturile din 2001 si de acum? De exemplu daca dl Dragnea mai vrea sa fie premier sau, avand in vedere foarte probabila prabusire economica, prefera sa aiba o scuza solida pentru a nu prelua corabia care se scufunda?

Amanare si in comisia juridica a Senatului, pentru proiectul legii gratierii cu tot cu amendamentele lui Serban Nicolae. Amanarea de trei saptamani a fost ceruta de ministrul Justitiei care nu s-a pronuntat pe fond impotriva gratierii, dimpotriva, din informatiile mele este chiar un sustin ...citeste mai departe despre "Ce asteapta CCR si ministrul Toader?" pe Ziare.com

#CCR ministru condamnat, #evaluare Codruta Kovesi Augustin Lazar , #Stiri Administratie