Ce este ordinul de protectie si cum il poti obtine, pentru a te apara de violenta in familie

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 09:00
1147 citiri
Ce este ordinul de protectie si cum il poti obtine, pentru a te apara de violenta in familie
Foto: www.avocat-titueugen.ro

In Romania, 30.000 de persoane cad anual victime ale violentei in familie. In primele 6 luni ale anului 2016, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a comunicat ca la nivel national s-au inregistrat 8.926 de sesizari privind infractiunea de lovire si alte violente savarsite in familie.

Desi aceste cifre par enorme, ele nu reprezinta decat numarul de cazuri aflate in evidenta politiei; din pacate cifra reala este cu mult mai mare, un studiu recent indicand ca una din 4 persoane a fost macar o data in viata agresata fizic sau verbal de un membru al familiei.

Victimele violentei in familie pot sesiza oricand politia prin intermediul unei plangeri si in caz de urgenta prin apelarea la 112, sau pot introduce o cerere de obtinere a unui ordin de protectie in instanta.

Aceasta posibilitate, a dobandirii unui ordin de protectie impotriva agresorului, exista inca din anul 2003, dar din pacate ea a ramas relativ necunoscuta publicului.

De aceea, am discutat cu un avocat specializat in dreptul familiei pentru a descoperi ce pasi trebuie urmati in vederea obtinerii unui astfel de ordin.

Ce este, mai exact, ordinul de protectie?

Ordinul de protectie este un instrument de aparare a victimelor violentei in familie. Astfel, orice persoana care se simte amenintata de un membru al familiei, fie din cauza atitudinii si actiunilor violente ale acestuia la nivel fizic, ori din cauza violentei verbale sau a repetatelor acte de hartuire comise de agresor fata de ea, se poate adresa instantei pentru obtinerea unui ordin de protectie.

Ce se intelege, mai exact, prin expresia membru de familie?

Expresia membru de familie face referire la ascendenti, descendenti, frati, la sot/sotie sau fostul / fosta sotie, cat si la persoanele care traiesc in concubinaj.

De asemenea, este considerat membru al familiei si tutorele sau curatorul persoanelor care se afla sub interdictie.

Ce masuri pot fi impuse mai exact printr-un ordin de protectie?

Printr-un ordin de protectie pot fi impuse o gama variata de masuri, in functie de gravitatea situatiei si de solicitarile victimei. Printre cele mai importante actiuni ce pot fi impuse printr-un astfel de ordin se numara:

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, masura ce poate fi dispusa si in cazul in care agresorul este proprietarul locuintei;

b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;

c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra une... citeste mai departe despre "Ce este ordinul de protectie si cum il poti obtine, pentru a te apara de violenta in familie" pe Ziare.com

#avocat Titu Eugen, #avocat ordin protectie, #ordin protectie violenta domestica , #Stiri Administratie