Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 13:24
2673 citiri
Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia pilot pronuntata de CEDO in privinta Romaniei este cea mai blanda varianta la care ne puteam astepta si ea desfiinteaza cu totul afirmatiile cum ca, fara o gratiere rapida si masiva, Romania va fi amendata cu zeci de milioane de euro.

CEDO ne cere doar ca in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva a deciziei - ceea ce se va intampla peste trei luni din data de 25 aprilie, daca nici statul roman si nici reclamantii nu o vor ataca, deci, in total, peste 9 luni - statul roman sa identifice masurile necesare si sa le includa intr-un plan coerent cu un calendar precis de implementare.

Deci sub nicio forma, subliniaza specialistii consultati de Ziare.com, CEDO nu cere indeplinirea vreunei masuri concrete, ci intocmirea planului. Acesta trebuie realizat cu sprijinul, cooperarea si sub supravegherea Comitetului de Ministri si trebuie transmis CEDO.

Curtea a constatat ca ne aflam in fata unei probleme sistemice si cere rezolvarea ei sistemica, nu doar punctuala, motiv pentru care a si suspendat cauzele pe aceasta tema aflate pe rol.

Daca in aceste 9 luni Romania nu va fi in stare sa intocmeasca planul de masuri cu termene concrete, prima decizie va fi reluarea examinarii cauzelor.

Specialistii consultati de Ziare.com au precizat ca nu a existat in niciun moment riscul sa fim amedati de CEDO. De altfel, Curtea de la Strasbourg nu da amenzi, scopul ei fiind sa acorde o anumita satisfactie celor care au avut de suferit.

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a avansat la un moment dat suma de 80 de milioane de euro, care insa a reprezentat doar o estimare preliminara a despagubirilor maximale pe care Romania le-ar putea plati daca toti cei care acum traiesc in conditii improprii in puscarii ar ajunge sa fie despagubiti de statul roman.

Curtea asteapta de la Romania masuri de fond, repectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Pentru situatiile in care acestea sunt totusi incalcate, cel care se considera vatamat trebuie sa aiba dreptul de a se plange pentru a obtine plasarea in conditii normale de detentie, dar si despagubiri pentru plasarea in conditii improprii.

Cu suprapopularea puscariilor s-a confruntat si Italia. Ce au decis ei?

In primul rand, au acordat o compensare in zile castig, adica la fiecare 10 zile petrecute in conditii improprii s-au considerat 11 executate, ceea ce a dus la eliberari mai rapide, diferite de la caz la caz. Aceasta a fost, de fapt, ceea ce in Romania a fost prezentat drept gratiere.

...citeste mai departe despre "Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizie pilot CEDO puscarii , #Stiri Administratie