Ce modificari au fost aduse Codului Penal

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 02:55
5921 citiri

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti seara privind modificarea codurilor penale a fost publicata in Monitorul Oficial.

Iata ce modificari au fost aduse si cat de mult difera forma adoptata de Guvern cu cea din vechiul cod:

Alineatul 3 al articolului 269 din Codul Penal, referitor la favorizarea faptuitorului, care in forma actuala prevede ca "favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste", se va modifica, incluzand si "afini pana la gradul ll".

La acelasi articol 269 este adaugat un al patrulea alineat, conform caruia prevederea care consemneaza ca "ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda" nu se aplica "in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".

Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: "1 - fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

In vechiul cod, prevederea se referea la "exercitarea atributiilor de serviciu", neexistand nicio prevedere legata de valoarea pagubei materiale. Varianta in vigoare contine insa formula "cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice".

In varianta actuala, abuzul in serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica, in timp ce varianta MJ se refera la "pedepse cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda". Acelasi articol modificat din Codul penal prevede ca aceste dispozitii "nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".

Totodata, este abrogat articolul referitor la neglijenta in serviciu.

Si in cazul conflictul ...citeste mai departe despre "Ce modificari au fost aduse Codului Penal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificari Cod penal, #ordonante modificari cod penal , #Stiri Administratie