CEDO: Romania va plati 9.000 de euro ca nu a eliberat un bolnav de cancer

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 13:54
840 citiri
CEDO: Romania va plati 9.000 de euro ca nu a eliberat un bolnav de cancer
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Romania la plata unor daune morale de 9.000 de euro, dupa ce a stabilit ca a incalcat Articolul 3 din Conventie, legat de tortura, in cazul unui detinut care suferea de cancer si nu a fost eliberat conditionat, Curtea stabilind, astfel, ca a fost supus unui "tratament inuman".

Astfel, CEDO a stabilit, marti, ca Romania a incalcat Articolul 3 din Conventie, care stabileste ca "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante". Astfel, judecatorii CEDO au stabilit ca tara noastra trebuie sa plateasca 9.000 de euro fiului unui fost detinut care a fost tinut in penitenciar, desi suferea de cancer in faza terminala.

Curtea a stabilit ca autoritatile nationale nu au asigurat tratamentul barbatului si "au provocat persoanei in cauza, pacientul terminal, tratamentul inuman datorita detentiei".

"Prin urmare, a fost incalcat Articolul 3 al Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale in aceasta privinta. Curtea considera ca reclamantul a suferit un prejudiciu moral prin faptul ca a fost supus unui tratament contrar Articolului 3 al Conventiei in timpul detentiei sale.

In consecinta, decide ca 9.000 de euro ar trebui acordati fiului reclamantului, Mircea Dorneanu. Avand in vedere imprejurarile particulare ale cazului, CEDO reaminteste ca a considerat deja ca ar fi de dorit sa scuteasca detinutii bolnavi de calatorii foarte lungi si grele", a stabilit, marti, Curtea.

Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva din 28 februarie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe barbat la trei ani si patru luni de inchisoare.

Anterior, in noiembrie 2012, el fusese diagnosticat cu cancer de prostata. La acel moment, boala era deja intr-un stadiu avansat, iar Dorneanu avea metastaze osoase, hematoame in creier si hemoragii oculare.

Barbatul a continuat chimioterapia si a ramas internat pana la 4 martie 2013, cand a fost predat Politiei care a venit sa-l duca la inchisoarea din Bacau pentru a incepe executarea sentintei.

La 25 iunie 2013, Tribunalul Bacau a admis cererea lui si a dispus intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de trei luni.

La 29 august 2013, Curtea de Apel din Bacau a examinat recursul formulat la hotararea Tribunalului Bacau. Printr-o hotarare definitiva pronuntata in aceeasi zi, Curtea de Apel Bacau a admis recursul si a respins cererea barbatului. In temeiul articolelor 455 s ...citeste mai departe despre "CEDO: Romania va plati 9.000 de euro ca nu a eliberat un bolnav de cancer" pe Ziare.com

#CEDO Romania detinut tortura, #CEDO Romania detinut , #Stiri Administratie