Cele doua Romanii au iesit in strada. Ce le separa si ce urmeaza? - Interviu

Joi, 09 Februarie 2017, ora 13:27
2848 citiri
Cele doua Romanii au iesit in strada. Ce le separa si ce urmeaza? - Interviu
Foto: Facebook / Nicu Socol

Ordonanta 13 a fost picatura care a umplut paharul si a scos in strada sute de mii de oameni nemultumiti de actuala guvernare si speriati de ce s-ar putea intampla in viitorii 4 ani, spune sociologul Mircea Kivu. "Frica de restauratie" si disperarea au generat cele mai ample proteste de dupa 1989, subliniaza acesta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com in contextul scandalului din ultimele zile, Mircea Kivu vorbeste despre cele doua tabere pro si contra Guvernului Grindeanu care s-au manifestat pe strazi si isi exprima speranta ca PSD a inteles ca trebuie sa respecte "regulile jocului", iar contestatarii vor fi in continuare vigilenti si cu ochii pe Parlament, unde s-a mutat disputa.

Sute de mii de oameni au protestat in strada zilele acestea. Cum s-a ajuns la stabilirea acestui record, nedorit intr-un stat democratic?

Cauza a fost o frustrare mai generala fata de felul in care noua majoritate isi impune punctele de vedere. Adica: trecerea guvernului prin Parlament fara ca parlamentarii sa poata sa le puna intrebari, anularea ordonantelor date de guvernul trecut etc. Dupa toate frustrarile astea care se acumulasera, a aparut adevaratul scandal al ordonantelor de urgenta - de gratiere si de modificare a Codurilor Penale. A fost picatura care a umplut paharul.

Sigur, aceste proteste nu se compara cu evenimentele din 1989. Poate se compara cu amploarea mitingului din Bucuresti de la infiintarea Aliantei Civice, in noiembrie 1990, si poate cu cel de la venirea regelui Mihai in aprilie 1992. Dar, intr-adevar de multa vreme nu a mai fost o asa iesire in strada si, mai ales, nu in toata tara. Cele despre care v-am spus mai devreme au fost doar in Bucuresti.

Cred ca a fost vorba despre un fel de disperare. Suntem la inceput de guvernare si oamenii sunt disperati pentru ca se asteapta ca urmatorii 4 ani sa fie la fel. Nu sunt atat de mult speriati ca vor iesi din puscarie zeci de demnitari, cat mai degraba de ce urmeaza.

Va referiti la cei care marturisesc pe retelele de socializare ca au ajuns sa se trezeasca dimineata si sa se intrebe "Oare ce-o mai fi facut guvernul azi-noapte? Ce-o mai fi aparut in Monitorul Oficial?"?

Cam asa ceva, pentru ca in paralel cu lucurile care au stat in atentia publica s-au mai intamplat si altele. La CNATDCU au fost niste modificari, apoi s-a abrogat ordonanta referitoare la spitale data de fostul Guvern, a fost povestea cu directorii de scoli care au fost repusi in functie etc. Deci, e vorba despre frica de o ade ...citeste mai departe despre "Cele doua Romanii au iesit in strada. Ce le separa si ce urmeaza? - Interviu" pe Ziare.com

#Mircea Kivu proteste ordonanta Iordache , #Stiri Administratie