Cine raspunde pentru criza vaccinurilor? Un parinte poate imbolnavi copilul altuia Interviu

Vineri, 05 Mai 2017, ora 07:32
1868 citiri
Cine raspunde pentru criza vaccinurilor? Un parinte poate imbolnavi copilul altuia Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a obtinut sprijinul explicit al producatorilor de vaccinuri pentru rezolvarea rapida a crizei actuale, dar situatia nu va fi stabilizata cu adevarat pana cand legea nu va permite constituirea stocurilor de vaccinuri, sustine prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Prof. dr. Rafila a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca in Romania doar 5-7% dintre parinti se opun explicit vaccinarii copiilor, insa 30% nu duc copiii la vaccinare, uneori pentru ca nu au acces la servicii medicale sau pentru ca nu sunt informati. Iar aceasta epidemie de rujeola este consecinta numarului mare de copii nevaccinati acumulati de-a lungul anilor.

Prof. Rafila a explicat pentru cine va prevedea sanctiuni viitoarea lege a vaccinarii: "Legea prevede sanctiuni pentru minister si chiar pentru ministru, pentru directiile de sanatate publica, pentru medicii de familie". In ceea ce-i priveste pe parinti, decizia urmeaza sa fie luata.

Cum s-a ajuns la aceasta criza a vaccinurilor? Cine e de vina?

In ultimii 5-6 ani, au inceput sa apara in mod repetat probleme in Programul National de Vaccinare din Romania, pentru ca dupa aderarea la UE s-au restrans mult variantele de achizitie. Producatorii vaccinurilor combinate (pentavalent, hexavalent si ROR) inregistrati la Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt putini, doua sau trei companii farmaceutice avand in portofoliul lor aceste produse autorizate de EMA.

La achizitiile publice organizate de Ministerul Sanatatii pentru vaccinul pentavalent, nu s-a prezentat nimeni mai multa vreme. La fel in cazul vaccinului hepatitic B.

De ce?

Sunt putini producatori, ciclul de productie a vaccinului e foarte lung, 2-3 ani, si apar periodic loturi neconforme care nu pot fi distribuite, ceea ce creeaza o presiune asupra pietii.

Tarile care au contracte multianuale si termene de livrare predictibile pentru cantitatile solicitate in avans nu au probleme. Dupa cum nu au avut probleme tarile in care achizitia si distributia de vaccin nu se face prin program de catre minister, ci vaccinul se cumpara de la farmacie fiind compensat integral de sistemul de asigurari de sanatate.

In aceste tari, vaccinurile sunt insa semnificativ mai scumpe, iar in perioadele de criza, vaccinurile sunt directionate pe pietele mai profitabile.

Noi de ce nu avem contracte multianuale si consumuri clare?

Avem acorduri cadru pe 2-4 ani, in baza lor se fac contracte subsecvente, ...citeste mai departe despre "Cine raspunde pentru criza vaccinurilor? Un parinte poate imbolnavi copilul altuia Interviu" pe Ziare.com

#epidemie rujeola Romania, #criza vaccin bebelusi , #Stiri Administratie