Cine si de ce voteaza lideri autoritari, cum e Putin in Rusia? Politicienii de azi, populistii, i-au invins pe intelectuali Interviu

Joi, 23 Mai 2019, ora 07:14
909 citiri
Cine si de ce voteaza lideri autoritari, cum e Putin in Rusia? Politicienii de azi, populistii, i-au invins pe intelectuali Interviu

Frica distruge moral un om, il transforma intr-un aluat din care un regim politic rau poate sa faca orice, dar astazi nu mai exista Gulag, granitele sunt deschise, iar pe rafturi se gasesc alimente. Si atunci, care e mecanismul prin care tineri care nu au trecut prin oroarea totalitara aleg un lider cu mana de fier, cum e Putin in Rusia? Unde s-a fisurat memoria sociala si cum reuseste raul sa ramana in acest chip in istorie?

Ludmila Ulitkaia, colosala voce si constiinta a Rusiei de astazi, spune ca nu ii este frica de Vladimir Putin, chiar daca stie ca ar putea sa nu o mai lase sa plece din tara sau, din contra, sa se intoarca acasa.

Scriitoarea rusa, ale carei carti sunt publicate in limba romana la Editura Humanitas, a acordat un al doilea interviu Ziare.com, in care a stat fata in fata cu istoria zilelor noastre, pentru ca despre mostenirile trecute in gena generatiilor e vorba in cartile ei, doar ca istoria mare sta de-a curmezisul istoriilor mici, ale femeilor care divorteaza de sotul din lagar, ale bunicilor care nu stiu cum sa isi povesteasca trauma, ale mamelor care isi cresc fiii, ale evreilor care pasesc in Israel in chip de preoti catolici.

Am vorbit si despre un lucru comun rusilor si romanilor, regretul din anii 1990, ca nu am avut un Havel al nostru, dar si despre Israelul in care doua popoare au mormintele stramosilor.

De ce, dintre toate personajele biblice, tocmai la Iacob s-a oprit Ludmila Ulitkaia - e o intrebare de final.

Interviul a fost facut in limba rusa, traducerea fiind asigurata de Anton Breiner.

Ludmila Ulitkaia, sunt sau mai bine spus mai sunt intelectualii periculosi pentru un regim politic?

Din pacate, politicienii de astazi, populistii, i-au invins pe intelectuali. In Rusia, acest moment a fost marcat de sfarsitul academicianului Saharov si pentru ca existenta lui pe scena, in viata tarii, iti oferea convingerea ca putem avea intelectuali la putere. Odata cu el, a disparut aceasta credinta.

Acesta este, cumva, unul dintre pericolele democratiei, pentru ca atunci cand poporul prefera un colonel KGB unui om de stiinta, asta pana la urma este una dintre tarele democratiei.

Povestiti intr-un text mai vechi cum a mers Vladimir Putin la o intalnire cu scriitorii rusi, cred ca la PEN Club in Moscova.

Nu am fost eu la intalnirea asta, mi-a fost povestita.

Nu ati fost si spuneti ca aveti acest angajament sa nu stati in incapere cu fosti KGB-isti.

Eu nu sunt, totusi, un capcaun si nu consider ca, d ...citeste mai departe despre "Cine si de ce voteaza lideri autoritari, cum e Putin in Rusia? Politicienii de azi, populistii, i-au invins pe intelectuali Interviu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin democratie Israel Rusia libertate religie , #Stiri Administratie