Ciorbea sesizeaza Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:48
5348 citiri
Ciorbea sesizeaza Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache
Foto: captura video Digi24

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache.

Victor Ciorbea a precizat ca a luat decizia dupa ce a verificat precedentul invocat de presedintele Klaus Iohannis la discutia avuta zilele trecute si a analizat cu atentie scrisoarea transmisa joi seara de Parchetul General prin care i s-a cerut sa sesizeze CCR.

"Am avut in vedere si acest document, unele idei au fost preluate chiar in textul exceptiei, pe celelalte nu am reusit sa le examinam, dar am atasat documentul la exceptia propriu-zisa. Dupa cum ati putut deduce, am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca in cateva minute spre Curtea Constitutionala", a declarat Avocatul Poporului, prezentand cateva dintre aspectele contestate la CCR.

Victor Ciorbea a explicat ca s-a inselat, miercuri dimineata, cand a sustinut, initial, ca nu poate sesiza CCR pentru ca ordonanta nu intra in vigoare decat peste 10 zile.

"Am dat raspunsul la intrebare inainte de a fi in posesia Monitorului Oficial si de a verifica daca exista precedente. Ii multumesc dl presedinte pentru precizarea facuta. Verificand si prevederile OUG, am constatat ca avem in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica aceasta exceptie", s-a justificat Ciorbea.

Printre aspectele sesizate la CCR, Victor Ciorbea a mentionat "neindeplinirea existentei urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta".

Pe de alta parte, el a mentionat ca in nota de fundamentare a ordonantei a fost invocata necesitatea implementarii unei directive a Comisiei Europene, insa termenul este de 1 aprilie 2018, prin urmare "este suficient timp" ca acest lucru sa fie facut pana atunci.

De asemenea, Victor Ciorbea a mentionat si "cateva chestiuni care vizeaza abuzul in serviciu mult discutat", cum ar fi faptul ca in ordonanta "se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la 'vatamarea certa' a unei persoane fizice sau juridice", dar "guvernul nu defineste in cuprinsul OUG ce inseamna aceasta vatamare grava".

"Prin urmare, apare inca un element de imprevizibilitate, de incertitudine. Este un prim motiv", a punctat Victor Ciorbea.

Un alt argument invocat in sesizarea adresata CCR se refera la faptul ca "in OUG se spune ca suntem in prezenta abuzului in serviciu doar cand avem de-a face cu o incalaare a legii 'strictor sensu', adica doar lege sau OUG".

"Din diverse decizii ale C ...citeste mai departe despre "Ciorbea sesizeaza Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache" pe Ziare.com

#Ciorbea sesizeaza CCR , #Stiri Administratie