Colectivul justitiei. Sa aratam unde e puterea reala!

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 06:37
5928 citiri
Colectivul justitiei. Sa aratam unde e puterea reala!

Am convingerea ca de intensitatea protestelor anuntate pentru astazi impotriva proiectelor gratierii si modificarii codurilor penal si de procedura penala depinde in buna masura soarta statului de drept din Romania.

Deocamdata PSD pare sa fi facut un pas inapoi in fata valului de adversitate stranit prin incercarea de a promova cele doua acte normative pe furis. Legi pentru hoti urmau sa fie adoptate hoteste.

Impotriva acestei incercari au facut front comun imensa majoritate a magistratilor in frunte cu CSM, cele mai multe ONG-uri si o buna parte a comunitatii internationale, prin vocea mai multor ambasadori, a cancelarului Germaniei si prin raportul MCV.

Dar nu am nicio indoiala ca PSD s-a speriat cel mai mult de valul de proteste. Zecile de mii de oameni iesiti in strada pentru prima data fara a fi vorba despre emotii majore, despre sange si suferinta, fara a fi in discutie, in mod direct, salarii sau pensii, au dat un semnal teribil. Cu atat mai mult cu cat am auzit deja multi dintre votantii PSD de acum nici doua luni exprimand o dezamagita schimbare de optiune.

PSD este pus in fata unei perspective terifiante: sa-si scape penalii cu pretul distrugerii pe termen lung a credibilitatii inclusiv intr-o anumita masura din propriul electorat. Pentru ca nimeni, absolut nimeni nu a pus la indoiala dreptul PSD de a guverna conform programului de guvernare. E chiar "condamnat" sa o faca.

Este contestat dreptul PSD de a lua masuri pe care nu le-a anuntat, nu le-a supus dezbaterii electorale, care nu sunt impuse de vreo situatie imprevizibila aparuta intre timp si care vor distruge anticoruptia si statul de drept din Romania.

Deocamdata vad ca PSD incearca sa castige timp. Liviu Dragnea s-a spalat pe maini de ordonante pasand raspunderea catre guvern, ministrul Justitei organizeaza o dezbatere publica (voi fi acolo si va voi spune ce va iesi).

Intre timp, minciunile ies la iveala una dupa alta: Romania nu risca nicio amenda de la CEDO (multumim doamna ministru Pruna pentru aceasta monumentala aberatie devenita munitie forte pentru Liviu Dragnea!), CEDO nici macar nu recomanda gratierea, ci eventual masuri individuale dupa modelul Italiei (de atata grija pentru soarta detinutilor guvernul a taiat initial din bugetul ANP, dar nu exista niciun proiect serios pentru situatia din penitenciare).

Sunt lansate tot felul de baloane de incercare menite sa mai calmeze din furia publica. De exemplu, varianta renuntarii la injumatatirea pedepsei pentru ...citeste mai departe despre "Colectivul justitiei. Sa aratam unde e puterea reala!" pe Ziare.com

#proteste ordonante justitie , #Stiri Administratie