Comisarul european pentru Justitie: Romania si Bulgaria se afla pe drumul cel bun

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 21:57
1008 citiri
Comisarul european pentru Justitie: Romania si Bulgaria se afla pe drumul cel bun
Foto: Ziare.com

Romania si Bulgaria se afla pe drumul cel bun si nu se prezinta mai rau decat alte state membre ale Uniunii Europene, a declarat comisarul pentru Justitie, Vera Jourova, in contextul prezentarii, luni, la Bruxelles, a Tabloului de bord al UE din 2017 privind Justitia, noteaza BTA.

Comisarul european a adaugat ca, pe toata perioada mandatului sau, a dorit sa faca MCV cat mai concret posibil, cu obiective "de tipul unor borne pentru Bulgaria si Romania, astfel incat (aceste tari) sa stie exact ce sa faca, ce doreste Comisia de la ele si pana cand".

"Am fost foarte clari in ultimele rapoarte MCV in legatura cu faptul ca dorim sa primim rezultate tangibile si sustenabile, precum si ca statele merg in directia buna. Insa avem nevoie de rezultate durabile pe teren", a subliniat Jourova.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, scopul Tabloului de bord al UE din 2017 privind Justitia este de a ajuta autoritatile nationale sa mareasca eficacitatea sistemelor lor de justitie.

In comparatie cu editiile precedente, Tabloul de bord din 2017 exploreaza noi aspecte legate de functionarea sistemelor de justitie, de exemplu cat de usor pot avea acces la justitie consumatorii si ce canale folosesc acestia pentru a face reclamatii impotriva intreprinderilor. Pentru prima data, acesta indica si durata procedurilor judiciare penale referitoare la infractiuni de spalare de bani.

"Cea de-a 5-a editie a Tabloului de bord al UE privind Justitia arata ca sistemele de justitie eficace sunt esentiale pentru a construi increderea intr-un mediu favorabil afacerilor si investitiilor pe piata unica. Incurajez statele membre sa se asigure ca orice reforma in materie de justitie respecta statul de drept si independenta sistemului judiciar", a adaugat Jourova.

Principalele constatari ale editiei din 2017 includ:

Proceduri judiciare civile si comerciale mai scurte, inclusiv intr-o serie de state membre ale caror sisteme de justitie se confrunta cu provocari. Aceasta imbunatatire este mai clara pe perioada de cinci ani decat pe termen scurt.Analiza modului in care se asigura respectarea dispozitiilor de protectie a consumatorilor. Statele membre sunt responsabile sa asigure respectarea legislatiei UE in materie de protectie a consumatorilor. Conform tabloului de bord, durata procedurilor administrative si de control jurisdictional din acest domeniu variaza foarte mult de la o tara la alta. A reiesit, de asemenea, ca multe aspecte legate de protectia consumatorilor s ...citeste mai departe despre "Comisarul european pentru Justitie: Romania si Bulgaria se afla pe drumul cel bun" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisar european justitie Romania, #Romania drum bun justitie, #tablou de bord justitie Romania , #Stiri Administratie