Comisia de la Venetia desfiinteaza interpretarile PSD: In niciun caz nu poate fi vorba de un prag financiar pentru abuzul in serviciu

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 20:02
1157 citiri
Comisia de la Venetia desfiinteaza interpretarile PSD: In niciun caz nu poate fi vorba de un prag financiar pentru abuzul in serviciu
Foto: Venice Commission

Doua decizii ale Curtii Constitutionale si celebra ordonanta de urgenta nr. 13, care a scos masiv oamenii in strada, au avut la baza intelegerea eronata a unui raport al Comisiei de la Venetia, confirma organismul juridic al Consiliului Europei.

Adevarul a solicitat si a obtinut pozitia oficiala a Comisiei de la Venetia asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: asa-numitul prag de prejudiciu, care ar trebui impus in definirea infractiunii de abuz in serviciu, prag sub care fapta ar urma sa fie dezincriminata penal.

Comisia de la Venetia a transmis ca pragul "inalt" privind abuzul in serviciu, invocat in cazul Ordonantei 13, nu este unul financiar, ci se refera la natura faptei care poate atrage sanctiuni penale pentru un ministru. Pentru deciziile politice care se dovedesc a fi gresite, plata ar trebui sa fie doar politica.

Prin urmare, intreaga discutie din ultimul an despre stabilirea unui prag financiar sub care abuzul in serviciu ar urma sa fie dezincriminat penal ramane fara fundament.

Comisia de la Venetia arata, in raspunsul pentru Adevarul, ca raportul care a fost invocat atat de Curtea constitutionala, de fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, si de actualul ministru Tudorel Toader vizeaza exclusiv ministrii, nu toti functionarii publici.

"Decisiva este natura faptei, iar pragul la care se refera nu este in niciun caz unul financiar", se arata in raspunsul Comisiei de la Venetia.

"Mai mult, acest prag se aplica desigur doar normelor cu caracter general din legea penala privind abuzul in serviciu, dar nu si la alte infractiuni precum coruptia, spalarea banilor sau abuz de incredere", se mai arata in raspunsul Comisiei.

CCR isi motiveaza decizia pe abuzul in serviciu, in cazul sesizarii fostei sotii a lui Dragnea. De ce e obligatoriu pragulJudecatorul Livia Stanciu, despre pragul la abuzul in serviciu: CCR si-a depasit competentele, instituind o obligatie pentru ParlamentBasescu, despre motivarea CCR: Prag la abuz in serviciu trebuie sa fie de fapte, nu de baniPrima reactie a ministrului Justitiei dupa motivarea CCR pe abuzul in serviciuCCR cere prag pentru abuzul in serviciu, desi asa ceva nu a existat niciodata in Codul Penal romanesc si nici in alte tari ...citeste mai departe despre "Comisia de la Venetia desfiinteaza interpretarile PSD: In niciun caz nu poate fi vorba de un prag financiar pentru abuzul in serviciu" pe Ziare.com

#Comisie Venetia prag abuz serviciu, #Comisie Venetia raport abuz serviciu, #prag financiar abuz serviciu , #Stiri Administratie