Comisia Europeana desfiinteaza ordonantele PSD: Sunt menite in mod clar sa slabeasca DNA si lupta anticoruptie

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 12:19
2347 citiri
Comisia Europeana desfiinteaza ordonantele PSD: Sunt menite in mod clar sa slabeasca DNA si lupta anticoruptie
Foto: Clip Art Best

Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind Romania. Desi sunt remarcate progrese, tara noastra nu va scapa de monitorizarea pe Justitie. In raport se face referire si la ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale.

"O serie de modificari importante aduse Codului penal si Codului de procedura penala de catre Guvern in scopul de a alinia dispozitiile acestora cu deciziile Curtii Constitutionale nu fusesera inca adoptate la sfarsitul legislaturii in decembrie 2016, in timp ce in Parlament se acorda atentie unor modificari care au suscitat controverse pe motivul ca slabeau cadrul legal anticoruptie, chiar daca ele nu au fost adoptate.

La 18 ianuarie 2017, Guvernul a prezentat spre consultare doua proiecte de ordonante de urgenta, una privind gratierea si una de modificare a Codului penal si a Codului

de procedura penala", se arata in raportul MCV.

"Proiectele aflate in consultare ar presupune modificari ale dispozitiilor privind infractiunile de coruptie de abuz in serviciu si de conflict de interese, precum si faptul ca legea gratierii ar urma sa se aplice si persoanelor care au fost condamnate pentru anumite infractiuni de coruptie.

Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate", se mai subliniaza in raportul MCV.

La nota de subsol se precizeaza ca "orice versiuni finale adoptate ale celor doua proiecte de ordonante de urgenta prezentate spre consultare de catre Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere".

Ordonantele pe justitie "ar putea afecta rezultatele luptei impotriva coruptiei"

Comisia Europeana subliniaza ca noile Coduri, care au intrat in vigoare in anul 2014, asigura cadrul legal pentru combaterea coruptiei.

Citeste mai departe despre "Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate" pe Ziare.com.

#raport MCV Romania, #raport MCV Bulgaria, #raport MCV justitie Romania , #Stiri Administratie