Comisia Europeana cere ca parlamentarii si ministrii sa nu foloseasca imunitatea ca scut cand sunt anchetati

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 15:48
946 citiri
Comisia Europeana cere ca parlamentarii si ministrii sa nu foloseasca imunitatea ca scut cand sunt anchetati
Foto: Arhiva/Ziare.com

Comisia Europeana arata, in Raportul MCV, ca sunt necesare eforturi suplimentare cu privire la adoptarea unor criterii obiective pentru ridicarea imunitatii parlamentarilor, precizand ca Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului.

Comisia Europeana a publicat, miercuri, Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Una dintre recomandarile prezentate in document se refera la adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor "pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie".

De asemenea, potrivit sursei citate, "Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului. Parlamentul ar trebui sa instituie un sistem de raportare periodica referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitarile de ridicare a imunitatii si ar putea organiza o dezbatere publica astfel incat Consiliul Superior al Magistraturii si societatea civila sa poata reactiona".

"Trei cereri recente de ridicare a imunitatii unor parlamentari au fost respinse. In incercarea de a imbunatati transparenta, Camera Deputatilor a inceput sa faca publice, inainte de votul in plen, argumentele Comisiei juridice in favoarea respingerii sau a aprobarii acestor cereri. In doua cazuri, argumentul in favoarea respingerii invocat de Comisia juridica a fost ca faptele nu au niciun temei juridic - cu toate ca partidele de opozitie au contestat acest lucru pe motiv ca numai judecatorii pot evalua daca o persoana a comis o infractiune.

Comisia saluta faptul ca se ia in considerare nevoia unei mai mari transparente cu privire la actiunile intreprinse in urma cererilor formulate de organele de urmarire penala, dar considera ca sunt necesare eforturi suplimentare cu privire la recomandarea 10. Ea isi reitereaza recomandarea de a solicita asistenta Comisiei de la Venetia si GRECO, care sunt in masura sa ofere o expertiza valoroasa referitoare la practicile in acest domeniu", se arata in Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicat miercuri.

Conform sursei citate, in raportul din ianuarie, Comisia a precizat ca slabirea eficacitatii Directiei Nationale Anticoruptie ar co ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana cere ca parlamentarii si ministrii sa nu foloseasca imunitatea ca scut cand sunt anchetati" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana MCV imunitate parlamentari ministri, #Comisia Europeana lauda DNA coruptie , #Stiri Administratie