Comisia Europeana ne lasa sa nu mai exportam vaccinul pentru rujeola. 10 judete nu mai au stocuri

Marti, 09 Mai 2017, ora 10:18
1278 citiri
Comisia Europeana ne lasa sa nu mai exportam vaccinul pentru rujeola. 10 judete nu mai au stocuri
Foto: Facebook/Florian Bodog

La solicitarea ministrului Sanatatii, Comisia Europeana (CE) a avizat favorabil, in procedura de urgenta, decizia de suspendare temporara a exportului intracomunitar a vaccinului combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR). In acest moment, directiile de sanatate din 10 judete nu mai au stocuri de vaccin.

Autoritatile romane notificasera Comisia Europeana inca din 27 aprilie, cerand sa fie blocate exporturile de vaccinuri, in contextul in care tara noastra se confrunta cu o epidemie de rujeola, iar vaccinurile obligatorii nu erau disponibile in toate directiile de sanatate publica, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Dupa examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeana a considerat ca, in acest caz particular, solicitarea adoptarii in procedura de urgenta este justificata, se mai arata in comunicat.

"Din pacate, desi epidemia de rujeola a fost anuntata acum un an, Ministerul Sanatatii nu a luat masuri corespunzatoare si nu a facut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta in judetele unde acest produs s-a epuizat. Asa am ajuns la situatia din acest moment, in care directiile de sanatate publica din 10 judete nu mai au stocuri de vaccin", a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Acesta a mai declarat ca in proiectul Legii vaccinarii s-a prevazut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.

Amintim ca in Romania rujeola a facut deja 24 de victime. Cele mai multe decese din aceasta cauza s-au inregistrat in judetul Timis, 8.

Pana acum au fost raportate peste 5.290 de cazuri confirmate cu rujeola, in 38 de judete, anunta zilele trecute Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Cele mai multe cazuri inregistrate, 966, sunt in Caras-Severin.

A.S. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ne lasa sa nu mai exportam vaccinul pentru rujeola. 10 judete nu mai au stocuri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#blocare export vaccin rujeola, #Romania epidemie rujeola, #morti rujeola Romania, #vaccin rujeola , #Stiri Administratie