Comisia Iordache: Functionarul public care se refera la suspecti ca si cum ar fi condamnati risca 3 ani de inchisoare

Luni, 02 Iulie 2018, ora 13:29
822 citiri
Comisia Iordache: Functionarul public care se refera la suspecti ca si cum ar fi condamnati risca 3 ani de inchisoare
Foto: Arhiva Facebook/ Florin Iordache

Comisia Iordache a decis modificarea articolului 277 din Codul Penal privind compromiterea intereselor justitiei, astfel ca, la propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, divulgarea de informatii confidentiale dintr-un dosar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Daca functionarul public se refera la o persoana suspectata sau acuzata ca si cum aceasta ar fi fost condamnata risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, iar daca declaratia se face in numele unei autoritati publice, pedeapsa se mareste cu o treime.

Comisia Iordache a decis si modificarea articolului 269 din Codul Penal referitor la favorizarea faptuitorului. Astfel, comisia a votat ca favorizarea savarsita de un membru de familie sau afin pana la gradul II nu se pedepseste, in conditiile in care forma actuala a articolului prevede ca favorizarea savarsita de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie.

Modificarile pe larg

Comisia Iordache a decis modificarea articolului 277 din Codul Penal privind compromiterea intereselor Justitiei, astfel ca propunerea deputatului UDMR Marton Arpad prevede ca divulgarea de informatii confidentiale dintr-un dosar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, la articolul 277 privind compromiterea intereselor Justitiei, la alineatul 1 se arata ca "divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se administreze o proba, de catre un magistrat sau un alt functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Totodata, alineatul 2 din acelasi articol prevede ca "dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare in prima instanta a cauzei, de catre un functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda".

Alineatul 3 spune ca "dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Daca fapta este sa ...citeste mai departe despre "Comisia Iordache: Functionarul public care se refera la suspecti ca si cum ar fi condamnati risca 3 ani de inchisoare" pe Ziare.com

#Comisia Iordache modificare Cod Penal , #Stiri Administratie