Comisia Iordache vrea sa modifice legea penala in favoarea lui Dragnea: Sentinta din Dosarul Referendumului ar putea fi revizuita

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:56
1169 citiri

Una dintre modificarile propuse de Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei condusa de Florin Iordache ar putea duce la rejudecarea Dosarului Referendumului in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Potrivit modificarilor la Codul de Procedura Penala, se introduce obligatia - care pana acum nu exista - ca o hotarare definitiva (de condamnare sau de achitare) sa fie motivata in cel mult 30 de zile sau in cazuri exceptionale in 60 de zile (daca judecatorii isi motiveaza imposibilitatea de a o face in 30 de zile).

In plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia condusa de Florin Iordache, motivarea trebuie semnata de toti judecatorii care au participat la ultimul termen de judecata la dezbateri, deliberari, pronuntarea sentintei.

In cazul in care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci practic se reia judecata ultimului termen intr-o noua componenta a completului de judecata.

In acest context, se introduce un nou motiv de revizuire, ceea ce inseamna o cale extraordinara de atac - nemotivarea sau nesemnarea motivarii de catre toti judecatorii care au participat la luarea unei decizii.

Chichitele ridicate de Dragnea

Liviu Dragnea a contestat in 2017 sentinta definitiva din Dosarul Referendumul la Inalta Curte, pe acest motiv, dar cererea i-a fost respinsa.

Concret, el era nemultumit ca doi dintre magistratii care au facut parte din Completul de 5 judecatori, Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, s-au pensionat pana in momentul publicarii motivarii, februarie 2017.

Fosta sefa a Inalte Curti, Livia Stanciu, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, a fost presedintele Completului in Dosarul Referendumul. In locul celor doua judecatoare, motivarea sentintei a fost semnata, potrivit procedurii, de sefa instantei supreme, Cristina Tarcea.

Potrivit motivarii, hotararea instantei de apel a ramas definitiva la data pronuntarii, "moment de la care devine executorie si dobandeste autoritate de lucru judecat".

"Ca atare, nu are aptitudinea de a constitui un impediment la executare imprejurarea ca hotararea motivata nu a fost semnata de doi dintre judecatorii care compuneau Completul de 5 Judecatori, ca urmare a pensionarii acestora, existenta si semnarea minutei constituind acordul membrilor completului de judecata cu privire la solutia pronuntata, considerentele ce o justifica si rationamentul logico ...citeste mai departe despre "Comisia Iordache vrea sa modifice legea penala in favoarea lui Dragnea: Sentinta din Dosarul Referendumului ar putea fi revizuita" pe Ziare.com

#Florin Iordache Liviu Dragnea, #Liviu Dragnea referendum, #Liviu Dragnea modificari legislative, #Liviu Dragnea Codul de Procedura Penala , #Stiri Administratie