Criza de imunoglobulina in Romania. Ministerul expune sute de pacienti, inclusiv copii, la riscuri mortale

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:40
1090 citiri
Criza de imunoglobulina in Romania. Ministerul expune sute de pacienti, inclusiv copii, la riscuri mortale
Foto: Facebook / Florian Bodog

Sute de pacienti diagnosticati cu imunodeficienta primara sunt in pericol sa moara din cauza lipsei din spitale a imunoglobulinei, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus-o pe lista tratamentelor esentiale, care sa nu lipseasca din nicio tara.

Cu toate ca a fost avertizat de mai mult timp de catre pacientii disperati si medici, Ministerul Sanatatii s-a mobilizat greu si nu a acordat atentia cuvenita acestei probleme grave.

Fiolele cu imunoglobulina nu ajung acum pentru toti bolnavii din tara, care ar trebui sa primeasca lunar intre 4 si 50 de flacoane. Un flacon costa 100 de euro, prin urmare tratamentul costisitor poate ajunge si la 5.000 de euro pe luna, asa ca majoritatea parintilor nu isi permit sa il plateasca, informeaza TVR.

Imunoglobulina contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor, cu precadere pe cei diagnosticati cu afectiuni autoimune, care sunt extrem de sensibili chiar si la cea mai mica raceala si nu se pot proteja singuri.

OMS a inclus imunoglobulinele pe lista "tratamentelor esentiale", ele figurand acum pe lista medicamentelor compensate suta la suta in Romania. Anul trecut, Guvernul Ciolos a decis majorarea preturilor lor, pentru a reduce astfel riscul ca ele sa dispara din tara, la export. Guvernul PSD-ALDE a anulat ordinul de ministru, asa ca producatorii s-au retras treptat de pe piata, din cauza pretului prea mic in Romania, reorientandu-se catre pietele externe, informeaza TVR.

Parintii nu mai stiu ce sa faca pentru a-si proteja copiii.

"Ne-au spus ca nu mai au imunoglobuline. Ultima cura au avut-o pentru luna trecuta. Suntem si noi ingroziti. Nu stim ce sa facem...", a declarat pentru TVR tatal unui copil din Timisoara trimis de medici la Bucuresti, unde situatia este aceeasi, fiolele fiind insuficiente.

"Ar trebui sa primeasca 30. Primeste 24 de doua luni. Fiecare zi e o lupta pentru noi...", a declarat o mamica.

Ca si in cazul vaccinurilor, Ministerul Sanatatii se mobilizeaza doar dupa adancirea crizei, cu toate ca situatia era cunoscuta inca din luna august, cand ultimele doua firme care aduceau imunoglobuline in Romania au depus notificare de retragere de pe piata, conform Agerpres.

La o dezbatere organizata atunci chiar la Ministerul Sanatatii, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Rozalina Lapadatu, a tras un semnal de alarma, subliniind gravitatea situatiei.

"Sunt pacienti cu anumite afectiuni, de exemplu, miastenia gravis care trebuie sa faca imun ...citeste mai departe despre "Criza de imunoglobulina in Romania. Ministerul expune sute de pacienti, inclusiv copii, la riscuri mortale" pe Ziare.com

#criza imunoglobulina spitale Romania , #Stiri Administratie